Puolustuksen kautta liikkeelle

Antti Rinne (sd.) muodosti viikolla Suomen 75. hallituksen. Laajennetun kansanrintaman vertailukohdaksi on ajankohtaista listata unelmahallitus, joka koostuu maan historian kyvykkäimmistä poliitikoista.

Mukana on sekä näyttönsä jo antaneita edesmenneitäkin henkilöitä että poliittisen uransa alkuvaiheissa olevia nimiä.

Pieni maa pelaa vahvuuksillaan. Puolustuksen ja keskiakselin on oltava timantin kova.

Jos 21 nimeä käsittävän hallituksen aloituskokoonpano kuvailtaisiin jalkapallotermein, pelataan puolustuksen kautta italialaisen lukkopuolustuksen catenaccion periaattein.

Lähdetään liikkeelle 5–4–1-ryhmityksellä, jossa liberona pelaavan pääministerin Paavo Lipposen (sd.) edessä on neljän miehen puolustuslinja. Tärkeintä asiaa taloutta vartioivat liberon edessä valtiovarainministerit Sauli Niinistö (kok.) ja Iiro Viinanen (kok.).

Keskiakselista saadaan varsinainen panssarinyrkki, kun toppareiden edessä vastustajan peliä rikkoo puolustusministerinä näyttönsä sodan aikana antanut luunkova valkokenraali Rudolf Walden (sit.).

Puolustuksen takana peliä ohjaa maalissa maa- ja metsätalousministeri Seppo Kääriäinen (kesk.), joka hallitsee karismallaan rangaistusaluetta.

Puolustuksen laidoille tarvitaan paitsi jykevyyttä, myös nopeutta. Oikealla alakertaa tilkitsee jäyhä, hieman hidasliikkeinen, mutta luotettava työministeri Väinö Tanner (sd.) ja vasemmalla pelinrakenteluun osallistuu liukas pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Elisabeth Rehn (r.).

Puolustussuuntaan paletti on kunnossa. Ryhmitämme kokoonpanoon myös henkilökohtaisiin ratkaisuihin ja hyökkäyspeliin pystyviä taitavia poliitikkoja.

Oikealla laidalla vapauksia hyökkäyspeliin saa Tannerin edessä ovela savolainen eurooppaministeri Lasse Lehtinen (sd.), joka ensimmäisinä suomalaispoliitikkoina ajoi vahvasti EY-jäsenyyttä.

Vasemmalla hyökkäämään pystyy kehitysyhteistyö ja ulkomaankauppaministeri Esko Aho (kesk.), jota myös "Kannuksen Kennedyksi" tituleerataan.

Kymppipaikalle istutetaan sisäministerinä poliittinen taikuri Urho Kekkonen (kesk.), joka kansanomaisuudellaan hurmaa kotiyleisön, mutta pystyy tarvittaessa myös sikamaisiin temppuihin.

Kekkonen antoi ensimmäiset näyttönsä kovasta pelistä kommunistien raakana kuulustelijana Etsivässä keskuspoliisissa jo ennen sotavuosia.

Yksinäisenä kärkenä häärää Filippo Inzaghin kaltainen sukkelaliikkeinen puolustusministeri Ilkka Kanerva (kok.), joka maalin edessä laittaa tarvittaessa vastustajien päät pyörälle. Kysykää vaikka Yhdysvaltojen entiseltä puolustusministeriltä Condoleezza Riceltä.

Vaihtoon jää kyvykkäitä ministereitä, jotka pystyvät kääntämään pelin suunnan.

Maahanmuutosta vastaa asustustoiminnassa vankat näytöt antanut Veikko Vennamo (maas.), kunnista ja omistajaohjauksesta Paula Risikko (kok.), perheistä ja peruspalveluista Eva Biaudet (r.), liikenteestä ja viestinnästä Ville Niinistö (vihr.), tieteestä, kulttuurista ja urheilusta Sari Essayah (kd.), elinkeinotoiminnasta Jussi Halla-aho (ps.), ympäristöstä ja ilmastosta Pekka Haavisto (vihr.), opetuksesta Jutta Urpilainen (sd.), sosiaali- ja terveyssektorista Li Andersson (vas.) ja oikeusministerinä häärii Anneli Jäätteenmäki (kesk.).

Managerina on luonnollisesti Suomen kolmesti pelastanut kenraali Gustav Mannerheim (sit.). Tämän porukan edessä eivät hipit ryppyilisi.

Kirjoittaja on urheilutoimituksen esimies.

Uusimmat

Nimellä

Hyvä elämä, armelias kuolema, mielellään ei jäisen vuoren huipulla

Halpa pesukone ei ollutkaan halpa

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Luottamus on kivijalka

Suomen niemen pesänjakajat

Roskia ja hirsiä

Huuhkajat hautasi menneisyyden haamut, remontoi suomalaisen jalkapallon identiteetin ja sai uskomaan parempaan

Syödään siemenperunoita

Tule ja syö niin paljon kuin jaksat! – Pyöriikö KYSin päivystykseen saman verran ähkystä kärsiviä potilaita kuin aiemminkin?

Rikospornon lumo

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.