Rankkareita ja rasisteja

No to racism, no al racismo, nej till rasism.

Messin, Ronaldon ja Zlatanin kaltaiset tähdet toistavat rasismin vastaista viestiä lähetyksestä toiseen. Lähikuvat maailman suurimpien tähtien kasvoista kertovat globaalin lajin värikkyydestä ja vievät tehokkaasti viestiä kotisohville.

Teho ja toisto tuntuu jopa puuduttavalta, kun arvokisojen yhteydessä rummutettu kampanja jatkuu monta viikkoa. Nyt on varmasti viesti mennyt perille.

Mutta ei. Jalkapalloon liittyvä rasismi on taas isosti otsikoissa Valioliigakauden alettua Englannissa. Suomalaisittain päähuomio on ollut Teemu Pukin iloisessa maalitehtailussa, mutta muutoin meno on ollut synkkää.

Manchester Unitedin Paul Pogban epäonnistuttua rangaistuspotkussa, sosiaalinen media täyttyi Pogballe suunnatuista rasistisista viesteistä. Myös monien muiden pelaajien tilit ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi.

ManU:n ranskalaistähti Paul Pogba on joutunut rasististen solvausten kohteeksi. Kuva: Paul Ellis

Englannin naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Phil Nevillen mitta täyttyi ja hän kehotti kaikkia kuuden kuukauden some-lakkoon: ”Olen menettänyt uskoni sosiaalisen median jättejä kohtaan, Neville kertoi BBC:lle.

Paineeseen reagoi ainakin yhteisöpalvelu Twitter, joka kertoi aikeestaan seurata jatkossa tarkasti 50 tummaihoisen maailman parhaimmistoon lukeutuvan jalkapalloilijan tilejä. Tarkoituksena on kitkeä heille lähetetyt rasistiset kommentit.

Jalkapallon tasa-arvoa ajavan Kick it Out -järjestön mukaan rasistinen huutelu kasvoi viime vuonna 43 prosenttia. Julkisuuspeliä pelataan huippujen sometileillä, mutta pohja ja perusta rasismille potkitaan ruohonjuuritasolla, pikkukentillä ja kotisohvilla.

Olin juniorijoukkueen mukana talvella Lappeenrannassa. Korviin osui eteläsavolaisen joukkueen poikien ihmettely kuopiolaisten käyttämästä banzai-nimestä ja -huudosta. Yksi kymmenvuotiaista epäili sen johtuvan joukkueen ”neekeristä” ja sai palkitsevat naurut.

Tuoreempi tapaus on tältä kesältä, kun KuPS:n harrastejoukkueen valmentaja puhutteli lasten ja vanhempien kuullen viereisen kentän pelaajia ”nokikepeiksi”. Yksi alakouluikäisistä pojista oli vastannut valmentajalle toisella ihonväriin viittaavalla halventavalla termillä.

Valmentaja ohjasi pelaajat lämmittelemään toiselle kentälle.

Ymmärrettävästi paikalla olevat vanhemmat pitivät tilannetta ja erityisesti valmentajan käyttäytymistä vastenmielisenä ja olivat yhteydessä seuraan.

Tapausta on käsitelty seuran sisällä. Valmentajalle on annettu varoitus, mutta hän on saanut jatkaa joukkueharjoitusten vetämistä. Tilanne monikulttuurisessa joukkueessa on vähintäänkin hankala.

Nyt mitataan seuran arvoja, kykyä hoitaa hankala tilanne ja palauttaa luottamus joukkueen sisälle. Vanhemmat kysyvät oikeutetusti sitä, millaisia arvoja ja asenteita heidän lapsilleen välitetään seuran toiminnassa.

Palloliitto ja Veikkausliiga ovat kampanjoineet rasismia vastaan. Kuva: Kaakkurivaara Riikka

Palloliitto on viestinyt nollatoleranssista rasismin suhteen. Otteluita on jopa keskeytetty yleisön rasistisen huutelun takia. Seuratoimijoiden suhteen vaatimustaso on luonnollisesti vielä korkeampi.

Jalkapallo ei ole erillinen saareke muusta yhteiskunnasta. Vaikka ei seuraisi aktiivisesti keskustelua sosiaalisessa mediassa, ei ole voinut olla huomaamatta puheiden kovenemista.

Elämme taas maailmassa jossa rajat korostuvat ja ihmisten lokerointiin on enemmän halua. Reaktiot vaihtuvat sen mukaan, minkä värinen pelaaja epäonnistuu rankkarissaan. On taas helpompaa olla rasisti.

Uusimmat

Nimellä

Kun mikään ei riitä

Maltillista alarmismia

Kun katsoo vain puuta, ei näe metsää

Turhat johtajat ja jonninjoutavat isopalkkaiset pikkuviskaalit pihalle – Vai mitenkä oli?

Slovenia on pieni suuri maa

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Internetin flunssa

Hämeessä ei ollakaan hitaita

Muistoja Niiralan montusta

Tätien ja setien työt

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.