Rockin mantereet

Puhuimme viime viikonloppuna ystävien kesken paljon musiikista, kuunnellen samalla kaikenlaista.

Maalailimme leveällä pensselillä. Työstimme esimerkiksi yleistystä, että rockin historian merkittävimmät yhtyeet tulevat Britanniasta, yksilöartistit puolestaan USA:sta.

Yhtyekategoriassa maaottelu on ohi kättelyssä. Briteillä on iskeä pöytään The Beatles ja The Rolling Stones sekä kaupan päälle vaikkapa The Who. Amerikalla on asettaa vastaan The Doors, CCR ja Eagles, eivät huonoja mutteivät aivan samalla tasolla.

Raskas kitarararock sai alkunsa sateisella saarella: Led Zeppelin, Black Sabbath, Queen, Iron Maiden. Amerikassa vaikuttivat samaan aikaan lähinnä Kiss ja Aerosmith – Metallica, Nirvana ja muut vasta myöhemmin.

Progessa epätasapaino on vielä selvempi. Saarivaltakunnasta ponnistavat Pink Floyd, Genesis, King Crimson, Yes, ELP ja Jethro Tull. Atlantin takaa löytyy Rush, Kanadasta.

Mutta mennäänpä yksilötaiteilijoihin ja lavennetaan skaalaa folkin ja popin suuntaan. Briteillä on David Bowie, Elton John ja Kate Bush, joilla toki pärjäilee. Tähtilippua edustavat kuitenkin sellaiset nimet kuin Bob Dylan, Jimi Hendrix ja Janis Joplin, sittemmin Madonna ja Michael Jackson.

Modernin rockin juuret ovat afroamerikkalaisessa musiikissa, Chuck Berryn, Little Richardin ja Elviksen rock’n’rollissa sekä muun muassa James Brownin ja Muddy Watersin rhythm’n’bluesissa.

Viime vuosisadan puolivälissä muhineet ainekset kävivät 1960-luvulla jalostumassa Britanniassa. Beatlet, rollarit ja kumppanit taivuttivat perinnettä uuteen muottiin, joka taas kelpasi paluupostissa Amerikallekin.

 

Samana viikonloppuna tuli kuluneeksi 50 vuotta Woodstockista. Rocklehdistössä on taas päästy kaivelemaan muistojen aarrearkkua.

Esimerkiksi tuoreessa Mojossa on festivaalista viiden aukeaman paketti. Henki on yhä vahvasti läsnä. Jefferson Airplanen suomalaissukuinen kitaristi Jorma Kaukonen muistelee Woodstockia hetkenä, jolloin vastakulttuuri tuli näkyväksi. Tapahtuma määritteli Kaukosen mukaan uuden kulttuurisen identiteetin ja yhteisöllisyyden, joka nojasi me vastaan he -asetelmaan.

Sattuvasti sanottu. Saman vastakkainasettelun hengessä määritellään politiikkaa tänäänkin.

Hippiliikkeen ristiriidat ilmenevät Kaukosenkin arvioissa. Oltiin rauhan ja rakkauden asialla, yhteistä vihollista, keskiluokkaisiksi ja konservatiivisiksi katsottuja arvoja vastaan. Oltiin vapaita ja ainutlaatuisia yksilöitä puolen miljoonan samanlaisen joukossa.

Ponnisteltiin vapaaksi sovinnaisesta moraalista, hyvän ja pahan tuolle puolen. Woodstockista ei kirjattu väkivallantekoja, mutta viattomuus oli mennyttä. Samana vuonna tapahtui Altamontin festivaalien verilöyly ja San Franciscon kommuuneista nousseen Charles Mansonin kultin suorittama murhasarja.

Woodstockissa yleisö kaatoi raja-aidat, mutta sen jälkeen kaupalliset toimijat ottivat musiikkikentän haltuunsa. Syntyivät ”festarit” sellaisina kuin ne tänään tunnemme. Mukavat, turvalliset ja nyt jo pitkälti nostalgian sävyttämät.

 

Taiteellisin meriitein arvotettavasta kitaravetoisesta rockista on tullut pitkälti kaltaisteni keski-ikäisten menneisyyteen katsova projekti. Väitän, että se kulttuuri on tullut valmiiksi. Uutta musiikkia julkaistaan, hyvääkin, mutta ei mullistavaa.

Koen olevani onnekas, sillä synnyin sukupolveen, jolle rockilla oli merkitystä. Siihen kuuluvat edelleen albumikokonaisuudet, keräily, lukeminen ja keskustelu. Woodstockistakin voi tarkastella silkkaa musiikkia, esiintyjälistaa Joplinista Hendrixiin. Edelleen ylittämätön kattaus.

Uusimmat

Nimellä

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Kääntyykö suuri virta?

Korona sai minut kerääntymään lipulle ja olen siellä ylpeästi vieläkin

Elämänkoulua koronasta

Koronatunteet keikuttavat venettä

Koronan jälkeen alkaa matokuuri

Vain kahden katiskan tähden

Politiikka ei poistunut politiikasta

Hajamietteitä ohimennen koronaviikoilta

Koronakoulun kevät

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.