Salonkikelpoinen huumekapitalismi

"Olen liikemies, kenellä on nyt vaan huumeet myös olleet portfoliossa.”

Tämä oli Niko Ranta-ahon viesti medialle, kun hän vapautui tutkintavankeudesta reilu kuukausi sitten.

Ranta-ahoa pidetään Katiska-huumevyyhdin yhtenä päätekijänä. Tapaus on herättänyt runsaasti huomiota mediassa, koska huume-, doping- ja rahanpesuvyyhdissä epäillään liikkuneen satoja kiloja huumeita ja miljoonia euroja rahaa.

Merkittävää Ranta-ahon itsekkäässä lausahduksessa on, että se saattaa sisältää näkymän huumekapitalismin salonkikelpoisesta tulevaisuudesta. Tarkoitan huumeiden laillistamista. Tästä näkyy merkkejä maailmalla, esimerkiksi Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. On siis todennäköistä, että Suomessakin ainakin kannabiksen käyttö ja valmistus sallitaan. Isompi kysymys on, milloin tämä tapahtuu. Sama keskustelu tullaan käymään myös kovemmista huumeista.

Jos joku pitää minua nyt huumemyönteisenä, erehtyy hän pahasti. En ymmärrä, miksi yhteiskuntien pitäisi sallia tai jopa kannustaa ihmisiä myrkyttämään itseään päihteillä, oli kyseessä huumeet tai alkoholi.

Kriittinen mielipiteeni ei estä minua ymmärtämästä yhteiskunnan syviä pohjavirtoja, joista muutokset kumpuavat. Tämän voi todeta esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suomalaisten huumeiden käyttöä ja huumeasenteita selvittävästä kyselystä, jota on toteutettu neljän vuoden välein vuodesta 1992. Mietojen huumeiden kokeilut ovat lisääntyneet vuosien saatossa ja samaa tahtia asenteet huumeita kohtaan lieventyneet, varsinkin 30–40-vuotiaiden keskuudessa.

Pinnan alla kuplivasta murroksesta kertoo myös se, että vaikka kannabis on Suomessa laiton huume, niin monia kasviin liittyviä tuotteita voi ostaa laillisesti. Jotain kielii sekin, että kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi keräsi viime syksynä yli 50 000 allekirjoitusta.

Edellä mainittujen ajureiden moottorina on puolestaan ihmisten yhä kasvava yksilöllisyyden tarve, mutta myös ahneus. Huumemyynti olisi laillisenakin valtava maailmanlaajuinen bisnes. Niinpä ahneus kaivaa lopulta uomansa tähänkin elämän osa-alueeseen. Loppujen lopuksi me kaikki olemme valmiita kauppaamaan elämämme portfolion, kun ahneuden narusta hieman nykäisee.

Voi siis todeta, että Ranta-ahon lausahdus sisältää ennustuksen, joka toteuttaa itsensä seuraavan parinkymmenen vuoden aikana.

Valitettavasti.

Uusimmat

Nimellä

Kulmuni on köysissä

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Päivän päähän näkee hämärästi

Rahalla saa ja hevosella pääsee

Oletko sinä valmis toiseen aaltoon?

Pieni kirkas tippakin punnitaan tarkasti

On puhuttava EU:n suunnasta

Superfoodin perässä pitkin ja poikin

Taistelu luontoa vastaan on hölmöä hommaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.