Siilon ulkopuolella pimeys

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) muutaman vuoden takainen lipsautus kaiken maailman dosenteista otettiin liian kärkkäästi todisteena siitä, että Suomessakin ollaan siirtymässä totuudenjälkeiseen aikaan.

Politiikkaa vähänkin sivusta seuraavalle käy ilmeiseksi, että päättäjät eivät väheksy tutkimustietoa vaan vetoavat siihen jatkuvasti. Ongelmana on pikemminkin, että tiede antaa harvoin yksinkertaisia vastauksia monimutkaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Monessa kiistassa poliitikko voi löytää tiedonjyvän tai argumentin, joka vahvistaa juuri hänen ennakkoluulojaan. En tarkoita tässä esimerkiksi vakavaksi tutkimukseksi naamioituja ajatuspajapamfletteja, vaan itse vakavaa tutkimusta.

Erikoistuminen, jota yliopistojen keihäänkärkiajattelu voimistaa, on johtanut tiedeyhteisön sisällä pahenevaan siiloutumiseen, jossa muiden tieteenalojen tekemisiä ei ymmärretä tai edes haluta ymmärtää. Mitä kirkkaampi tiedon valo kohdistuu omaan siiloon, sitä pimeämpää on ulkona. Pahimmillaan tieteestä tulee oma vihollisensa tavalla, johon kukaan poliitikko ei pysty.

Tuore esimerkki äärimmäisestä siiloutumisesta löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). Tutkimusprofessori, unitutkija Timo Partonen on ottanut aktiivisesti kantaa siihen, mihin aikavyöhykkeeseen Suomessa pitäisi jäädä, jos ja kun kellojen siirtelystä kahdesti vuodessa luovutaan. Partonen kannattaa pysyvää talviaikaa, koska se hänen mukaansa helpottaisi nukahtamista iltaisin ja heräämistä aamuisin, siis vähentäisi univaikeuksia.

Partonen menee niin pitkälle, että hän väittää, että kesäajasta ei olisi kenellekään mitään hyötyä vaan kaikille pelkästään haittaa. Talviajasta taas olisi hänen mukaansa kaikille pelkästään hyötyä eikä kenellekään mitään haittaa. Kyse ei ole lipsautuksesta, vaan hän on toistanut sanomaa useissa haastatteluissa.

Mediaa voi syyttää laiskuudesta siinä, että pitkään ainut tapa käsitellä kellonaika-asiaa näytti olevan, että soitetaan Partoselle.

Viimein kuluneella viikolla uutisoitiin kuitenkin Valtion liikuntaneuvoston lausunnosta koskien kesäaikasäännöksiä. Useisiin kansainvälisiin tutkimuksiin nojaten neuvosto vetoaa pysyvän kesäajan puolesta. Pidempi illan päivänvalo muun muassa lisää lasten fyysistä aktiivisuutta, joka on muutoin uhkaavasti vähentynyt. Arkisin ilta on tyypillinen ajankohta juuri ulkoliikunnalle. Neuvosto painottaa, että väestötasolla pienikin aktiivisuuden vähennys johtaisi vakaviin seurauksiin kansanterveydessä.

Partosen jyrkät kannanotot voidaan tässä valossa nähdä kahdella tavalla. Joko hän ei ole tietoinen tutkimustiedosta, joka koskee ulkoilun ja liikunnan terveyshyötyjä, tai hän ei pidä tietoa minkään arvoisena. Samaan mielenkiinnottoman tai arvottoman tiedon koriin päätyy silloin osa THL:n tutkimuksesta. Laitoksen sisällä liikunta- ja unitutkimus sijaitsevat samalla elintapojen ja ravitsemuksen osastolla. Voiko olla, että osaston tutkijat eivät puhu keskenään?

On myös tutkittu, että liikuntaa harrastavilla unen laatu on yleensä parempi kuin harrastamattomilla. Nimenomaan kevyt ulkoilu hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa parantaa unta. Ehkä tämäkin on sitten turhaa tai väärää tietoa.

Yleisesti siiloutuminen on ongelma, sillä se voi johtaa maailmanselitykseen yhden tieteenalan, esimerkiksi unitutkimuksen näkökulmasta. Oma tutkimus näyttäytyy kaiken teoriana, joka tarjoaa mallin, jonka ympärille koko yhteiskunta pitäisi rakentaa.

Pitää lopettaa tältä päivältä tähän. Vielä tänä syyskuuna riittää töiden jälkeen päivänvaloa lenkille koiran kanssa.

Uusimmat

Nimellä

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Pakotettua ja valittua niukkuutta

Historiaa kirjoitetaan perspektiivillä

Donald Trump helvetissä

Pätevä, sopiva ja oikean kokoinen

Puheet on muutettava teoiksi härkäviikoilla

Pyhä lehmä haluaa kuntoilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.