Sivuutetut suivaantuivat

Luultavasti joka lapsiperheessä tiedetään tai opitaan kantapään kautta, että lapsia on viisasta kohdella tasavertaisesti. Ketään ei pidä suosia, eikä ketään sivuuttaa.

Jotta virheitä voisi tässä suhteessa välttää tai niitä korjata, vanhempien ja jälkikasvun suhteen on oltava avoin ja keskusteleva.

Jos taas puhumattomuus kuuluu kodin kulttuuriin, mielenpohjalla alkaa helposti kasvaa jurnutuksen karvas juuri.

Samat säännöt pätevät kaikilla elämänaloilla. Esimerkiksi valtaapitävien ei ole viisasta suosia ketään, eikä sivuuttaa ketään. Kun niin kuitenkin tapahtuu, viisas vallanpitäjä korjaa erehdyksensä.

Keskiviikon politiikan koviin uutisiin kuului laaja artikkeli keskustan sisäpiirin jurnutuksesta (Maaseudun Tulevaisuus 22.5.). Nimettöminä pysyttelevät jurnuttajat kertovat puolueen puheenjohtajan pääministeri Juha Sipilän johtaneen puoluetta itsevaltaisesti ja keskustan eduskuntaryhmän mielipiteet ohittaen.

Juttu vastaa luultavasti jokaisen politiikkaa seuraavan journalistin käsitystä siitä, miten keskustaa ja välillä hallitustakin viime eduskuntavaalikaudella johdettiin. Pääministerin ja hänen esikuntansa näkemys asioiden oikeasta hoitamistavasta oli vahva. Niin vahva, että sivuutetuksi tulemisen kokemuksia ei kuunneltu, saati että niitä olisi otettu todesta.

Perustuslaki oli monelle Sipilän hallituksen ministerille kuin ruma sana, kun asiat eivät edistyneet muun muassa perustuslainvastaisuuksien vuoksi.

Nyt jälkikäteen on helppo nähdä, että Sipilällä avustajineen oli jäänyt perustuslain pykälistä pahasti sisäistämättä se hyvin tuttu kohta, jossa sanotaan kauniisti: Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Pääministeri ja muutkin ministerit edustavat julkisen vallan käyttöä, jonka kuuluu olla jatkuvan läpivalaisun ja arvostelun kohteena. On selvää, että vaikka palaute tuntuu väärältä, sitä ei pidä sivuuttaa. Asioista pitää keskustella, väitelläkin.

Viime vaalikaudellakin keskusta piti kiinni vanhasta periaatteesta, että puheenjohtaja edustaa puolueen kantaa. Sipilän kohdalla oli vain se ongelma, että hän katsoi voivansa määrittää puolueen kannan yksin tai korkeintaan lähimpien avustajiensa kera,

uin yrityksen omistaja konsanaan, sen sijaan, että kantaa olisi etsitty puoluekokouspäätöksistä tai yhdessä puoluehallituksen, puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän kanssa. Niin kuin ennen oli tehty.

Kun samanaikaisesti puheenjohtaja ja pääministeri esikuntineen vaali tiukasti koko puolueväen yhtenäisyyttä, suut menivät tukkoon Sipilän lapsuuden kotipitäjän Puolangan tyyliin: mitäpä se hyvejää.

Epäoikeudenmukaisuuden kokemus on vahva tunne. Jälleen on sanottava, että aivan kuin lapsiperheessä mikään hyvittely ei politiikassakaan lohduta, ellei epäoikeudenmukaisuutta saada samalla hävitettyä tai ainakin vähennettyä.

Nimettömien arvostelijoiden moitteet sivusivat myös avustajakuntaa. Siinä onkin mielenkiintoisia piirteitä.

Sipilän poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki oli jo pääministeri Matti Vanhasen erityisavustaja 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Vanhasen talouspoliittinen neuvonantaja oli Jukka Ihanus, joka on nyt elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja. Vanhasen erityisavustajiin kuului myös keskustan eduskuntaryhmän nykyinen pääsihteeri Anna-Mari Vimpari.

Avustajia kuunnellaan. Heitä ei sivuuteta. He pysyvät. Miten paljon heillä onkaan valtaa?

Uusimmat

Nimellä

Puhtaus on puoli ruokaa?

Lisää lääkäreitä

Työhuone, tuleva innovaatio

Unelma, joka ei toteudu

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Liian hyviä neuvoja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.