Soten luova tuho

Mitä yhteistä on Jan Vapaavuorella (kok.) ja Hanna-Kaisa Heikkisellä (kesk.)? Molemmat heittivät ristiin kuraa hallituksen muroihin. Mutta lisäksi kumpikin on oikeilla jäijillä sen toisen puolueen lempihankkeesta, nimittäin yhteen liitetyistä sote- ja maakuntauudistuksista.

Helsingin pormestarin suurten kaupunkien puolustus on silkkaa edunvalvontaa, mutta juuri hänen esimerkkinsä osoittaa maakuntauudistuksen suurimman riskin. Jos kaupungit ja kunnat eivät luovu tehtävistään samassa suhteessa kuin niitä siirtyy maakunnille, on edessä byrokratian monistuminen ja ennennäkemätön verorasitteen kasvu.

Vapaavuoren välistävedon tekee vastenmieliseksi se, että uudistukset kuuluvat yhteen sisältötasolla. Niiden koplaaminen ei ole pelkästään hallituksen etupiirijakoa, vaikka siltä näyttää. Ilman maakuntien moninkertaista resursointia ei niiden järjestämä sotekaan voi toteutua.

Heikkisen Facebook-kirjoitus, jonka mukaan kokoomus ei kuuntele soten valmistelussa asiantuntijoita vaan suurten terveystalojen edustajia, vastaa aiempia tietoja.

Uutinen on se, että faktan toteaa hallituspuolueen kansanedustaja. En arvuuttele Heikkisen motiiveja, kullakin on omansa.

Jotkut keskustan viime viikonlopun risteilyllä ovat kuitenkin tainneet puhua vakavasti politiikan linjasta. Järjestökoneen rasvaus ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mediasuhde askarruttavat varmasti puolueaktiiveja. Äänestäjille ne ovat täysin toissijaisia, kun isänmaa, siis hyvinvointiyhteiskunta, on uhattuna.

Sote-uudistuksen perimmäisenä tarkoituksena oli hillitä kustannusten kasvua kolme miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä. Vain oppositio tuntuu olevan enää kiinnostunut säästötavoitteesta. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) arvioi, että asiakasseteli lisää terveydenhuollon kustannuksia (Yle 10.10.). Samaa mieltä olivat tällä viikolla uutta esitystä arvioineet asiantuntijat.

Historian ironiaa on siinä, että kustannukset paisuisivat, koska valinnanvapaus ja asiakasseteli sosialisoisivat terveyspalvelut.

Esimerkiksi monen aiemmin omasta pussistaan maksamia kiireettömiä leikkauksia yksityissairaalassa saisi jatkossa yhteiskunnan kustantamana. On hienoa, että vasemmisto on huolissaan julkistalouden kestävyydestä. Mustan huumorin puolelle menee, että talouskuripuolue kokoomus avaisi kaikki mahdolliset hanat julkisrahoitteisille yksityisille terveyspalveluille erikoissairaanhoitoa myöten.

Kokoomus valmistelee toista hallituskautta sotea, joka on aina kaatunut viimeistään perustuslakiin. Moni ajattelee nyt, että tulisi edes jokin uudistus, sote kuin sote. Juuri tästä alkaa tuhon tie. Todettakoon vielä kerran itsestäänselvyys: kallis terveydenhoitojärjestelmä on parempi kuin vielä kalliimpi ja hoidoiltaan epätarkoituksenmukaisempi. Uudistusta ei pidä tehdä vain uudistuksen vuoksi.

Sotessa kuten vaikkapa hallituksen liikenne- ja kouluhankkeissa näkyvät ongelmat, joita syntyy, kun liike-elämän logiikka tuodaan sellaisenaan julkishallintoon. Markkinataloudessa toimii luova tuho, jossa sellaiset tuotteet ja palvelut kuolevat pois, joille ei ole kysyntää tai jotka eivät pysty vastaamaan kilpailuun.

En usko, että kaikki kokoomuspoliitikot vain kylmästi ajavat terveysyhtiöiden etuja. Moni varmaan ajattelee vilpittömästi, että pakotettu luova tuho parantaa julkisia palveluita. Kun vanha hajotetaan, tuhkasta nousee kuin itsestään jotain entistä ehompaa, ainakin jos oikein lujasti uskotaan.

Vinkki Sipilälle ja kumppaneille: keskustan vahvuudet ovat olleet hyvinvointiyhteiskunnan rauhallisemmassa kehittämisessä, kuten gallupeistakin saattaa päätellä.

Uusimmat

Nimellä

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Liian hyviä neuvoja

Nila ja ytimennävertäjät

Söi tapetit, ripuloi matolle ja on tutkitusti parasta terapiaa

"Tavallisissa" tapoissa uutisointi on "tavanomaista"– Koulusurmien yhteydessä medialla on vain taivas rajana

Jätepisteen viereen heitetty roska paljastaa tympeän piirteen sen jättäjästä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.