Suhteellinen hiljaisuus

Joka vuodenajalla on oma äänimaisemansa. Yksi syksyn viehätyksistä on siinä, että ihmislähtöiset äänet vaimenevat.

Yhteiskuntakoneisto aktivoituu pyörimään kaikilla rattaillaan, mutta hyörinä keskittyy suljettuihin tiloihin. Kesäajan melunlähteet hiljenevät tai poistuvat kokonaan. Juhlaväki siirtyy kaduilta ja puistoista sisälle. Mopot ja moottoripyörät viedään talviteloille. Kaikkialle planeetalla levittäytyvänä taustasykkeenä kaikuva bassojumputuskin harvenee.

Talvi on ajoista armollisin. Synnit näkyvät ja kuuluvat himmeämmin. Ääniympäristön tutkija Outi Ampuja kertoo kirjassaan Hyvä hiljaisuus 1900-luvun alussa kodeissa vietetyistä myrjäisistä. Päivän ollessa lyhimmillään väki kerääntyi tupaan istumaan iltaa hissukseen, lamppuöljyä säästellen. Ei ehkä vastaa nykyihmisen käsitystä hauskanpidosta, mutta jotain arvokasta on myös menetetty tuon ajanviettotavan painuttua historian hämärään.

Ekologinen kriisi seuraa ihmiskunnan vaikutuksen vyörymistä yli koko luomakunnan. Asian voi havaita kaikilla aisteilla. Hiljaisuudestakin on tullut katoava luonnonvara.

Ihminen kokee, että luonto ei metelöi. Lehtien havina, lintujen sirkutus tai pikkueläinten aiheuttamat rasahdukset muodostavat rauhoittavan äänimaton. Vuosi vuodelta kauemmas erämaahan on kuitenkin mentävä, jos haluaa säästää korviaan kaikilta sivilisaation merkeiltä.

Ampuja pohtii kirjassaan, ettei hyvä hiljaisuus vaadi täydellistä äänettömyyttä tai yksinäisyyttä vaan taustaäänten sopivaa tasoa. Lastenhuoneesta kantautuvat leikit ja tiskikoneen humina saavat kotona kuulua, vaikka aikuinen lukisi kirjaa. Kaupunginpuistossa voi hiljentyä, vaikka liikenne humisee lähistöllä.

Kulttuuriantropologiaan vakiintuneen määritelmän mukaan lika on ainetta väärässä paikassa, siis suhteellista. Ajatusta voidaan soveltaa meluun, joka on ääntä väärässä tilanteessa. Häly yleensä on informaatiota, joka tunkee toisen informaation päälle.

Suhteellisuus tarkoittaa vaikkapa sitä, että toisen lempimusiikki on toiselle meteliä. Itselle muutoin mieluisa soittokin ärsyttää, jos sille altistuu tahtomattaan. Jotkut pitävät kotonaan tai töissä televisiota tai radiota päällä, vaikka eivät ohjelmia seuraisikaan. Monelle niistä lähtevä älämölö on kidutusta. Useimpien keskittymistä se haittaa. Samasta syystä avokonttorien on tutkimuksissa todettu heikentävän työtehoa. Toiset ovat herkempiä häi­riöille kuin toiset.

Luin kesällä töissä lievästi huvittuneena juttuja, joissa neuvottiin, miten selvitä lomalle lähdöstä tai lomalta paluusta tai miten kestää, kun muut ovat lomalla. Ei kai jaksamisesta pitäisi tehdä numeroa, jos vapaat tulevat ajallaan ja jos työn puitteissa tai omassa terveydessä ei ole pahoja ongelmia.

Yksi hyvä ohje jäi kuitenkin mieleen. Kannattaa pitää ikään kuin mikrolomia eri aikavälien sisällä.

Vuodessa on oltava yksi pidempi jakso, viikossa viikonloppu ja päivässä rauhoitetut tuntinsa. Myös työpäivää on parasta rytmittää lyhyillä tauoilla, joissa mieli saa hetken levätä. Eripituisia irtiottoja tarvitaan muun muassa siksi, että ne lisäävät tehokkuutta.

Luovassa tai tietovirrassa tehtävässä työssä jaksamiseksi virtaan on otettava välillä etäisyyttä. Melun tavoin kaikki kasautuva liikainformaatio heikentää aivojen toimintakykyä. Tietotyössä loma on usein parhaimmillaan, kun voi valita luettavan ja seurattavan omaehtoisesti.

Menneestä kesästä jäivät taas muistoihin tapaamiset eri puolella Suomea asuvien kaverien kanssa. Hyvään hiljaisuuteen mahtuu vapaasti soljuva mutta keskittynyt keskustelu ystävien kesken.

Uusimmat

Nimellä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Yksi asia yhdessä illassa

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Pakotettua ja valittua niukkuutta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.