Täällä käristyskupolin alla

Maanantaina kotiin ajellessa lämmintä oli 13,5 astetta ja satoi. Oli palattu ”normaaliin suomalaiseen kesäsäähän”.

Ilmastonmuutos on peruttu, riemuittiin jo somessa ja nettikommenteissa – ehkä myös ironisesti.

Edes kokonainen hellekesä ei ole ilmastonmuutoksen suoraa seurausta. Ei myöskään viimevuotisen kaltainen kylmä vesikesä ja sadot pilannut syksy. Mutta mitä ilmeisimmin asiat eivät myöskään ole ihan vailla yhteyttä.

Heinäkuu oli Suomessa mittaushistorian lämpimin. Epätavallisen kuumaa on ollut laajoilla alueilla ympäri maailmaa ja lämpöennätyksiä on rikottu. Koleitakin kesiä vielä tulee, mutta kovien helteiden esiintymisen todennäköisyys on kasvanut ilmaston muuttuessa.

Toistakymmentä vuotta sitten tein juttua silloin koti- ja ulkomaisilla palstoilla käydystä ilmastokeskustelusta. Ilmiön luonne ja tieteellinen pohja oli jo tuolloin aikalailla vankasti selvitetty, mutta vastustus ja epäusko yhä vahvaa.

Oli selvää, että erinäisiin ilmastotoimiin kannatti ryhtyä, vaikka sitten varmuuden vuoksi ja yleiseksi hyväksi. Oli myös selvää, että toimet jäisivät hitaammiksi ja vaatimattomammiksi kuin ilmastotieteilijät suosittelivat.

Katsotaan, ajattelin, muuttuvatko ajatukset ja murtuvatko muutoksenkieltäjien kannat, jos ja kun yhä vahvempaa todistusaineistoa kertyy.

Eihän se tietenkään niin käy.

Ilmastoskeptikot tai -denialistit, muutoksen kieltäjät, ovat yhä tiukasti samoissa poteroissa. Samat, moneen kertaan kumotut tai alkujaankin epärelevantit argumentit työnnetään esiin kerta toisensa jälkeen.

”Ilmasto on aina ollut välillä lämpimämpi ja välillä viileämpi, vaikka ihmisiä ei ole ollut olemassakaan.”

Niin on, ja mitä siitä sitten?

Puita on aina kasvanut ja kaatunut omia aikojaan, joten ihmisen on mahdotonta tehdä Ponssella viiden hehtaarin avohakkuuta?

Moni toivoo, että pitkä kuuma kesä 2018 muuttaa vihdoin epäilijöidenkin suhtautumista.

Nyt on siirrytty ennusteista havaintoihin, kirjoittaa tietokirjailija Michael McCarthy Guardianissa Brittein saarten helleaallon keskeltä ja mainitsee niin Pohjoismaiden kuin Pohjois-Afrikan, Japanin, Kreikan ja Kanadan ennätyshelteet.

Jopa oikeistopopulistinen tabloidlehti Sun on alkanut lipsua kieltävästä kannastaan, McCarthy huomaa. Hän pitää sitä käännekohtana ja alkuna prosessille, joka aikanaan vie ”ilmastodenialismin kieroutuneen ideologian historian roskakoriin, mihin se kuuluukin.”

Vastikään ilmestyi jälleen vuosittainen Ilmaston tila -raportti (State of the Climate). Kansainvälisten ilmastotutkijoiden raportin on julkaissut Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA.

Vuosi 2017 oli yksi kolmesta lämpimimmästä 1800-luvulla alkaneen mittaushistorian aikana. Muut kolmikossa ovat vuodet 2016 ja 2015. Kahdeksastatoista lämpimimmästä 17 on ollut 2000-luvulla.

Kasvihuonekaasujen, kuten hiilidioksidin, metaanin ja typpioksidien pitoisuus ilmakehässä nousi ennätyksiin 2017 – myös ottaen huomioon jäänäytteistä mitatut pitoisuudet 800 000 vuoden ajalta.

Mutta mitäpä me täällä Pohjantähden alla, viinitarhoja odotellessa. Onhan yksi perusargumentti, ettei meidän kannata tehdä mitään, koska Kiina kuitenkin saastuttaa niin paljon.

Kiinalaisetkin ovat tosin jo ottaneet asian vakavasti. Mutta ehkä heidänkin kannattaisi jakaa maansa noin 250:een Suomen kokoiseen valtioon, joiden ei tarvitsisi tehdä ilmastokysymykselle mitään.

Kirjoittaja on Keski-Savon aluetoimittaja

Uusimmat

Nimellä

Huomisen historiaa

Hatsalalla halli, parkki ja valli

Ei saa laulaa Nurmijärvestä

Kaikki maahantulijat koronatestiin

Miten Suomi muuttuu, vai muuttuuko?

Kouluverkon suunnitteluun tarvitaan parempia ennusteita

Kulmuni on köysissä

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Päivän päähän näkee hämärästi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.