Tule ja syö niin paljon kuin jaksat! – Pyöriikö KYSin päivystykseen saman verran ähkystä kärsiviä potilaita kuin aiemminkin?

Radiosta kilkatti mainos, joka oli nälkäiselle kuulijalle kutkuttava kuin manteli joulupuurossa.

Tule ja syö!

Niin paljon kuin jaksat!

Ja tätä herkkua on tarjolla joka päivä aina jouluun asti. Hintakin vain jotainysiysi.

Ehkä mainos ei mennyt sanatarkasti ihan noin, mutta kun on puhe buffetruokailusta ja könttähinnasta, näin horisontissa vain ylitsepursuavat ruokakaukalot sadan metrin mittaisissa pöydissä, joiden jalat tutisevat eineskuorman alla.

Näinä päivinä määrään liittyvä uhka ja mahdollisuus ovat muutenkin ytimessä, kun joulu hiipii hiljalleen tontille.

Mainos seisovanpöydän yltäkylläisyydestä sai aivohyrrän pyörähtämään teemaan, joka surrasi monen muunkin suomalaisen kopassa hiljattain.

Varmaan muistatte tapauksen, kun Ikaalisten kylpylän keittiöpäällikkö julkaisi Facebookissa kuvia aamupalapöydistä, joihin asiakkaat olivat jättäneet läjäpäin ruokaa, johon ei oltu koskettukaan.

Päälliköllä oli palanut hihat, kun oli joutunut liian monta kertaa todistamaan ilmiötä, jossa ruokaa joudutaan heittämään hukkaan.

Aihe levisi somessa ja siitä tehtiin kiihkolla juttuja lehtiin. Ihmiset puhuivat. Lähes poikkeuksetta ääni oli sama. Läjäpäin tähteitä jättävät kategorisoitiin sikailijoiksi.

Kuinka te kehtaatte?

Joku kuitenkin puolusti yksilöä. Vika on buffeteissa! Miksi pitää ylipäätään olla niin paljon tarjolla?

Kun kaikkea tekee kuitenkin mieli maistaa, mutta sitten ei jaksakaan äpöstää loppuun. Tai jos ei maistukaan tarpeeksi hyvälle.

Ikään kuin olisi pöydän vika, että ihminen sen ääressä taantuu tahdottomaksi.

Kohu vaikutti varmasti ihmisten käyttäytymiseen ja sai ajattelemaan asiaa ainakin hetken.

Ainakin tähän yksilöön sanoma iskostui.

Nyt lähtökohtaisesti aliarvioin imukykyni ja haen lisää, jos siltä tuntuu.

Jos oma jalka ei muka jaksa nousta siihen, että käy ruokalaareilla pariin eri otteeseen, on ehkä muutenkin parempi jättää ruokailu kokonaan väliin.

Aion vakaasti noudattaa teemaa myös joulun aikaan. Näin ikuisesti "lapsenpyöreyteen" taipuvaiselle yksilölle se on myös portti siihen, että paino ei nouse joulukuussa 20 kiloa enempää.

Jännä nähdä, miten tähdeövereistä noussut polemiikki vaikuttaa ylipäätään joulun mättöpäiviin. Vai pyöriikö KYSin päivystykseen saman verran ähkystä kärsiviä potilaita kuin aiemminkin?

Kotipöydissä kun sentään kunnioitetaan ruuan tekijää ja taloudellista panostusta sen verran, että ruokaa harvoin lapetaan roskiin, vaikka sekametelisoppa alkaisi kuplia korvista.

Samaan teemaan liittyy tietysti myös periaatteen hankaluus

Kiitos sikailusta nousseen polemiikin, kuka kunnon kansalainen enää ilkeää edes jättää ruokaa lautaselle ravintoloissa?

Sitä pähkimme kaverin kanssa, kun kumpikaan ei olisi halunnut syödä lounaspaikan ruokaa loppuun. Vaikka maku ja rakenne tökkivät, lapioimme pöperön tunnollisesti hetulaan.

Jos ruokaa olisi jättänyt, olisi antanut sen viestin, että tässäpä on kaksi sikailijajunttia, jotka eivät piittaa tuon taivaallista ruokahävikistä ilmastonmuutoksesta puhumattakaan.

Niinpä mätimme soossin naamat rutulla turpaan ja taputimme itseämme selkään siitä, että teimme osamme ihmislasten tulevaisuuden eteen.

Uusimmat

Nimellä

Tolkun ihmisen kunnianpalautus

Elämme nyt historiallista urheiluvuotta

Lähimpinä taivasta ovat pää ja toivo

Maaseudun arvottomat talot?

Ruoka ja ravintolat ovat Kuopion keskustan suola

Poliitikot ovat asuntokaupan katsomossa

Ystävyys on parasta nokikkain nautittuna – Tukistin itseäni niskavilloista, kun tapaamisten väli oli kasvanut niin pitkäksi, että hävetti

Oodi sinulle, kirjahyllymme

Housut puuta, terassit tekstiiliä

Jätä pappa T-Ford ostamatta, odota vuotta 2020

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.