Työtä tarjolla tositarkoituksella

Heistä on hyvin nopeasti huutava pula. Osaavista, nohevista ja sitoutuneista eri alojen ammattilaisista. Syvimpään lama-aikaan työmarkkinoille tulleena asiaa on vaikea mieltää.

Monille työnantajille asia on jo kirkastunut. Savossakin työllistävä Vaalijala taistelee hoitoalan ammattilaisista ja huolehtii tarkasti työnantajan maineestaan. Vaativimpiin kuntoutuspalveluihin erikoistunut toimija myös täsmäkouluttaa itselleen työntekijöitä.

Ensi keskiviikkona Pieksämäellä on myös REKRY IN 2020 -työ- ja koulutusmessut, jossa tavoitteena on saada työntekijät ja työnantajat kohtaamaan.

Googlailin Pieksämäellä työvoimatoimiston kautta auki olevia työpaikkoja, joita oli kaikkiaan 92. Sairaanhoitajille, lähihoitajille ja sosiaalialan ohjaajille on kysyntää. Myös contact center -työntekijöitä ja myyjiä halutaan erityisesti osa-aikatöihin. Erityisasiantuntijoille tai johtajille on kovin vähän työtä tarjolla.

Sama haku Kuopioon tuotti 791 avointa työpaikkaa: virkamiehille ja erityisasiantuntijoillekin on jo kysyntää. Sosiaali- ja rakennusalalle on töitä, samoin myyntityöhön ja ravintola-alalle. Eksoottisin paikka lienee karaokejuontajan pesti.

Iisalmeen kaipaillaan 119 uutta työntekijää, erityisesti psykologeja, lähihoitajia, henkilökohtaisia avustajia, auto- tai koneasentajia sekä hitsaajia.

Jos olisin nyt miettimässä ammattia, valitsisin hoiva-alan tai ehkä puheterapeutin työn. Heistä on niin huutava pula eri puolella Suomea, että voisi valita minne mennä. Harva ammattiaan kuitenkaan valitsee todennäköisyyksien tai pelkästään työllisyyden näkökulmasta. Etenkin nuoremmille sukupolville on tärkeää tehdä itselle merkityksellistä työtä. Palkka tai vakkariduuni, jolla maksaa asuntovelkaa, ei välttämättä ole se työhön motivoiva tekijä. He ovat myös diginatiiveja, joille sähköiset sovellukset ovat yhtä luonnollinen juttu kuin meille aikanaan bussikortit ja puhelinkopit.

Minä uskon, että nämä nuoret tyypit tekevät vielä vallankumouksen työelämässä. Etenkin 1950-1970-luvuilla syntyneet ovat saaneet kyntää kvartaalitalouden syvässä suossa ja nipistää, tehostaa, kiristää ja venyä euron edessä. Milleniaalit nousevat pian enemmistöksi johtoryhmiin ja muuttavat tuloksen tekemisen parametreja terveempään suuntaan. Siitä on jo näkyvissä merkkejä ilmastonmuutoskeskustelussa sekä työn ja muun elämän yhteensovittamisessa.

Uusimmat

Nimellä

Läheisten vihollisten sietämisestä

Koronarajoituksia monella tyylillä – covidiootti ei kielloista piittaa

Koronakriisin sankareiden joukkoon pitää lisätä Yle

Entä jos etäpalaverin keskelle ilmestyy appelsiinimehuhärdelli?

Poikkeustila tai uusi normaali

Soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa

Konkurssi-tsunami on estettävä

Tärkeä viesti puhelinvastaajassa

Rutiinista apua rutinaan

Pandemia pimentää nyt muita uutisia – jälkipyykki jäi kesken Kuopion irtisanomisista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.