Väki keskittyy Kuopiossakin

Muuttoliikettä tarkastellaan usein maakuntien ja kuntien välillä. Kiinnostavaa tietoa saa myös pureutumalla isompien kaupunkien sisäiseen muuttoon. Toimittajamme Janne Laitisen mielenkiintoinen juttupaketti tämän lehden alkupäässä avaa uusia näkökulmia Kuopioon.

Kuopiossa on kaupunginosia, joiden vetovoima on heikentynyt, kun uudistuminen ja täydennysrakentaminen on jäänyt liian vähäiseksi.

Kuopion asuntotoimenjohtaja Katri Hiltunen siirtääkin vastuuta alueiden asukkaille, jotka hänen mukaansa liian usein vastustavat uusien kerrostalojen tulemista tuttuun maisemaan.

Porkkanana kaupunkisuunnittelijat ovat tarjonneet monesti sitä, että uusi rakentaminen ja uudet asukkaat mahdollistavat palvelujen säilyttämisen. Joskus nämäkin lupaukset ovat olleet katteettomia, kun poliitikot ovat tehneet omia ratkaisujaan esimerkiksi kouluverkkoa karsimalla.

Ehkäpä luottamus virkamiesten, päättäjien ja asukkaiden välillä ei ole ollut riittävällä tasolla.

– Asukastilaisuuksissa yksi peruste on ollut palveluiden säilyminen. Nyt tuntuu, että uskaltaako enää mitään sanoa, kaavoittaja totesi muutama vuosi sitten liittyen koulujen lakkauttamisiin.

Tulin itse Kuopioon vajaat kymmenen vuotta sitten ja kävin katsomassa yhtä potentiaalista kotia Neulamäestä. Kielteinen ostopäätöksen takana ei ollut mitään erityistä analyysia kaupunginosien kehityksestä: omakotitalo olisi vaatinut ison remontin, hinta ei ollut kohdallaan ja kivuttava mäki oli kohtalaisen iso.

Jutussamme Neulamäki nousee esimerkiksi taantuvasta kaupunginosasta. Hiipuvia lähiöitä on muitakin taulukon mukaan: Saarijärvi, Särkiniemi tai Päiväranta.

Alueet eroavat myös mahdollisuuksiltaan. Kaikille alueille uutta täydentävää rakentamista ei ole yhtä helppo toteuttaa. Hiltusen mukaan Neulamäessä näitä mahdollisuuksia kuitenkin on.

Vaikka lupaukset palveluista ovat olleet osin katteettomia, vastarannan kiisken kohtalo voi hyvinkin olla jäädä taantuvan elinympäristön yksinäiseksi huutelijaksi. Siihen kelkkaan ei kannata lähteä jos samaan aikaan valittaa palveluiden katoamisesta.

Uusien kerrostalojen rakentaminen tiivistyvässä kaupunkiympäristössä onkin monesti koko alueen etu. Se tuntuu myös euroissa vanhojen asuntojen arvon noustessa.

Päädyimme lopulta Männistöön ja sittemmin Linnanpellolle, joissa molemmissa rakentaminen on aktivoinut viime vuosina. Keskusteluryhmissä suunnitelmia ja nousevia kerrostaloja on kauhisteltu meilläkin päin: on kyseessä sitten Niiralan Kulman uudet vuokratalot tai ostoskeskuksen korkea rakentaminen.

Itsekin esitin asemanseudun rakentamisesta kriittisiä arvioita, mutta kokonaisuudessaan ihmiset tuntuvat ymmärtävän uuden asuntokannan suuremman merkityksen kohtalaisen hyvin. Joidenkin menetettyjen lähipalveluiden takaisin saaminen voi olla pelkkä haave, mutta ovi on taas raollaan.

Kuopion kaupungin kehittämisessä huomio ja puheet ovat olleet keskustassa ja Saaristokaupungissa. Se näkyy myös luvuissa.

Vanhat lähiöt ovat jääneet varjoon. Kuopio käynnisti viime syksynä lähiöprojektin, joissa osallistavaa vaikuttamista tuodaan vanhoihin kaupunginosiin. Puijonlaakson asukkaat täyttivät hotelli Savonia auditorion marraskuussa.

Toivottavasti ote vain terävöityy. Puijonlaakso on jo saanut uutta asuntokantaa ja asukkaita satamäärin, joten kiertue lähti liikkeelle positiivisesta poikkeuksesta.

Oma lukunsa on Kuopion laajat maaseutualueet. Sieltä on perinteisesti kuulunut myös paljon kritiikkiä Kuopion kaavoitusta ja tonttimarkkinointia kohtaan.

Luvut osoittavat kuitenkin väen keskittyvän ydinkaupunkiin tai sen läheisyyteen.

Uusimmat

Nimellä

Koronarajoituksia monella tyylillä – covidiootti ei kielloista piittaa

Koronakriisin sankareiden joukkoon pitää lisätä Yle

Entä jos etäpalaverin keskelle ilmestyy appelsiinimehuhärdelli?

Poikkeustila tai uusi normaali

Soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa

Konkurssi-tsunami on estettävä

Tärkeä viesti puhelinvastaajassa

Rutiinista apua rutinaan

Pandemia pimentää nyt muita uutisia – jälkipyykki jäi kesken Kuopion irtisanomisista

Miljoonat eristäytyvät nyt koteihinsa yksin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.