Vaalikirejä kuin Virénillä

Nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén tainnutti vastustajansa pitkällä kirillä. Kun suomalainen suurjuoksija laittoi isompaa silmään hyvissä ajoin ennen maalia, kilpakumppanit oli riisuttu aseista. He saivat katsella Myrskylän miestä selkäpuolelta loppuun saakka.

Poliittisella kentällä maaliviiva tai pikemminkin maaliviivat on asetettu ensi kevääseen ja alkukesään, johon ajoittuu parhaimmillaan kolmet vaalit.

Eduskuntavaalit ovat huhtikuussa. Europarlamenttivaalit pidetään toukokuun lopulla. Niiden yhteydessä ovat mahdolliset maakuntavaalit.

Kun valtaa on jaossa suokuokalla reilun kuukauden ajan seuraaville vaalikausille, yllätys ei ole, että politiikka on jo lähtenyt käyntiin kaikilla sylintereillä. Johtavat poliitikot kiertävät maata kesäkokouksissaan, ja napakoita yhteydenottoja tulee samaa tahtia kannanottojen kanssa.

Opposition suhtautuminen hallituksen avauksiin on ollut kolme vuotta tiedossa, mutta hallituspuolueetkin haluavat profiloitua suhteessa toisiinsa.

Perussuomalaisista irtaantuneilla, olemattomalla gallupkannatuksella hallituksessa istuvilla sinisillä, kysymys on puolueen eloonjäämiskamppailusta. Kuluvan vaalikauden alkupuolen eduskunnan puhemiehen tehtävää onnistuneesti hoitanut Maria Lohela ei edes asetu ehdolle, mutta puolustusministeri Jussi Niinistö mittaa kannatuksensa.

Lopulta kuitenkin on niin, että ratkaisevaa pohdintaa käydään Espoon Iivisniemessä. Onko Timo Soinilla vielä kytöä, kun hän on ollut unelmapestissään ulkoministerinä?

Suurinta draamaa nähdään sote- ja maakuntauudistuksessa. Ja vaikka eduskuntavaalit ja mahdolliset maakuntavaalit järjestetään erillään, sote on molemmissa hallitseva teema.

Asiaa valmisteleva eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta jäi kesälomalle lievästi ilmaistuna sekavissa ja suoraan sanottuna riitaisissa tunnelmissa.

Kun valiokunta palasi lomiltaan maanantaina, näkemyserot eivät ole poistuneet minnekään. Asiantuntijakuulemisia ei enää jatketa, vaikka oppositiopuolueiden edustajat olisivat niin halunneet.

Valiokunnan pitäisi joka tapauksessa saada urakkansa valmiiksi syyskuun loppuun mennessä, että lait ehättäisivät peruslakivaliokunnan koeponnistettavaksi. Ne pitäisi hyväksyä eduskunnassa ennen vuodenvaihdetta, että maakuntavaalit toteutuisivat toukokuussa.

Kiirettä pitää, vaikka valmistelutyötä on tehty kuin Iisakin kirkkoa.

Lopputulos ei ole kirkossa kuulutettu. Kaikkea muuta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja on Krista Kiuru (sd.) epäili Uutissuomalaisen haastattelussa, ettei maakuntamalli läpäise perustuslakivaliokuntaa, eikä etene eduskunnan suuren salin äänestykseen.

Kiurun taistelupari, valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) kysyi puolestaan Kiuruvesi-lehdessä, mitä valiokuntien johtopaikkoja oppositiopuolueille voi jatkossa ylipäätään antaa.

Kiurun oma puolue esitteli lisäksi oman vaihtoehtonsa, jonka kannattajiksi ei ole ollut muista ryhmittymistä tungosta.

Eikä tässä vielä kaikki.

Hallituksessa lasketaan, löytyykö kokoomusedustajia riittävästi maakuntamallin taakse. Kannattaa seurata esimerkiksi, millaisia sanakäänteitä valiokunnassa istuva Sari Sarkomaa (kok.) käyttää.

Onko Helsingin vaalipiiristä valittu Sarkomaa soteuudistukseen kylmäkiskoisesti suhtautuneen Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren kanssa samoilla linjoilla vai ei? Se saattaa kertoa, millaiset voimasuhteet kokoomuksessa soteuudistukseen lopulta syntyy.