Vastuu on tekijällä

Tapana on sanoa, että kun savolainen puhuu, vastuu siirtyy kuulijalle. Niin tai näin, kansainvälisillä areenoilla savolaisilla taidoilla on käyttöä. Esimerkiksi kaikki suomalaiset EU-komissaarit ovat toistaiseksi olleet savolaisia.

Mediassa vastuu on maantieteellisestä sijainnista riippumatta tekijällä.

Suomessa tiedotusvälineiden toimintaa ohjaa lainsäädännön ohella Julkisen sanan neuvosto. Se on 50-vuotisen toimintansa aikana vakiinnuttanut paikkansa alan itsesääntelyelimenä.

Julkisen sanan neuvosto on laatinut Journalistin ohjeet ja periaatelausumia, joihin nojaten se tekee ratkaisut sille tulevista kanteluista. Langettavat päätöksen saanut tiedotusväline julkaisee sen kanavissaan.

Tähän laatumedia on sitoutunut, ja järjestelmä on lunastanut paikkansa olkoonkin, että Julkisen sanan neuvoston päätöksetkään eivät ole aina yksimielisiä.

Vastuuta on siirtynyt entistä enemmän kuulijalle sosiaalisen median aikakaudella.

Yhdysvaltojen istuva presidentti on tullut tunnetuksi ADHD-tason Twitterin käyttäjänä ja suoranaisena median halveksijana. Itänaapurissa toimii trollitehdas, jonka on epäilty vaikuttavan monin tavoin länsimaisen demokratian kipupisteisiin.

Kummassakaan ei ole klassinen pyrkimys totuuteen tai luotettavuuteen. Päinvastoin ne ovat esimerkkejä, kuinka luottamusta halutaan horjuttaa.

Suomi ei ole jäänyt paitsi omista valeuutisistaan. Suomalaisten vertailun kestävästä medianlukutaidosta huolimatta Julkisen sanan neuvoston ensi maanantaina käynnistämä kampanja tulee oivaan saumaan.

Savon Sanomat on kampanjassa mukana, ja sen merkiksi alamme käyttää Vastuullista journalismia -tunnusta.

Tunnus ei muuta toimintatapojamme millään tavoin, koska kaiken toimintamme peruskivenä on ollut tähänkin saakka tarjota lehdessä ja digialustallamme lukijoillemme luotettavaa tietoa.

Kun ihmiset ovat asialla, virheitäkin tulee. Oikaisemme virheet asianmukaisesti. Se on osa luotettavuutta.

Tiedotusvälineillä tuntuu muutoinkin olevan suorastaan velvollisuus kertoa ja havainnollistaa sisällöntuotantoaan. Miksi sitä ei tehtäisi, koska sille tuntuu olevan tilaus?

Toimittamiseen on aika ajoin liitetty mystisiä piirteitä tai jopa salaliittoteorioita. Ehkä syy on mediassakin. Se on pysytellyt etäällä norsunluutornissaan. Aitoa vuorovaikutusta ei ole ollut riittävästi.

Savon Sanomissa työjärjestys on selvä.

Toimituspalavereissa päätetään, mistä artikkeleita tehdään ja miten ne kuvitetaan. Suunnitelmia päivitetään päivittäisen uutistilanteen mukaan.

Suurimman osan juttujen julkaisupäätöksistä tekevät uutistuottajat. He alistavat ne tarpeen mukaan joko toimitus- tai digipäällikölle.

Tiedotusvälineen pääkirjoituksissa ilmenevän linjan ja toimituksen päätöksentekoketjun määrittelevä vastaava päätoimittaja ratkaisee viime kädessä, mitä julkaistaan tai ollaan julkaisematta.

Julkisen sanan neuvoston kampanjan ohella media on vahvasti muutoinkin lähiaikoina esillä Kuopiossa.

Neuvoston kiertävä Skandaalista skandaaliin -juhlanäyttely on parhaillaan Kuopion kaupunginkirjastolla. Samassa paikassa pidetään torstaina 22.3. Media-ilta.

Minna Canthin päivänä 19. kuluvaa kuuta Kuopion kaupungintalolla järjestetään tasokas Sananvapaus- ja sananvastuu -seminaari.

Asiaa mediasta ja sen taustoista on siis kiinnostuneille runsaasti tarjolla.