Viisigee shakkinappulana

Kiinalainen verkkolaitevalmistaja Huawei on ollut länsimaiden, ja varsinkin Yhdysvaltojen hampaissa jo hyvän tovin. Vauhti tuntuu vain kiihtyvän. Presidentti Donald Trump vahvisti hiljattain määräyksen, joka kieltää yhdysvaltalaisia yrityksiä käyttämästä tietoliikennelaitteita, jotka ovat uhka maan turvallisuudelle (HS 15.5.2019). Myös moni muu länsimaa on kieltänyt maahantulon yhtiöltä, jota epäillään Kiinan kommunistisen puolueen vakoilun käsikassaraksi.

Huawei edustaa kiinalaisen teknologiaosaamisen kärkeä. Se on etevä rakentamaan tietoliikenneverkkoja. Niille on tarvetta, sillä koko maailma on siirtymässä nopeiden 5g-verkkojen maailmaan.

Kiinalaisyhtiö on verkkolaitekaupassa lähes yhtä suuri kuin ruotsalainen Ericsson ja suomalainen Nokia yhteensä. Sen osuus on lähes viisinkertaistunut kymmenessä vuodessa (Yle 1.3.2019).

Huawein menestykseen on luonnollisesti vaikuttanut Kiinan valtion taloudellinen tuki, jonka turvin se on voinut tehdä houkuttelevia tarjouksia ympäri maailmaa. Ei pidä unohtaa, että Huawein tietoliikennelaitteet ovat myös teknisesti kilpailukykyisiä. Siksi se on kahminut markkinaosuutta Euroopassa, Lähi-idässä ja Etelä-Amerikassa.

Viidennen sukupolven verkkoihin on ladattu valtavia odotuksia. Digitaalisen tiedonsiirtonopeuden on sanottu kymmenkertaistuvan. Se tarkoittaa verkkoviiveen putoamista murto-osaan entisestä. Tämä mahdollistaa esimerkiksi itseohjautuvien autojen kehityksen.

Hypetyksen yhteydessä vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että yhä useampien laitteiden kytkeytyminen nettiin huippunopeilla yhteyksillä tarkoittaa massiivisia määrää dataa, jota kerätään niin kodinkoneista, autoista kuin ihmisten terveystiedoista sekä mieltymyksistä ja kulutustottumuksista. Joku haluaa nämäkin datamassat hyödyntää ja ohjata niiden avulla ihmisiä.

Tietoverkkojen nopeutuminen pureutuu siis taloudellisen ja yhteiskunnallisen toiminnan ytimeen. Ei ihme, että länsimaissa ollaan huolestuneita siitä, että uuden ja mullistavan teknologian airut tulee Kiinasta, joka ei tunnetusti piittaa paljoakaan ihmisoikeuksista, henkilötietojen suojasta ja valvoo kansalaisiaan yhä tiukemmin.

Yhtä lailla länsimaissa ollaan huolissaan siksi, koska Kiinasta on tullut edelläkävijä. Aasian maa on tunnettu aiemmin kopioimisesta ja kustannustehokkaasta valmistuksesta, mutta nyt se innovoi ja kehittää uutta.

Suomalaisilla on 5g-maailmassa pullat hyvin uunissa. Nokia on verkkoteknologioiden innovoinnissa maailman huippuja. Kiinalaisosaamisen hyljeksiminen voi hyvinkin sataa kotimaiseen laariin pidemmällä aikavälillä.

Ja toki kulman takan odottaa 6g-tekniikka, jolloin netti on ennusteiden mukaan taas pari harppausta nopeampi. Suomessa tehdään alan uraauurtavaa tutkimusta. Oulun yliopiston vetämä langattomien verkkoteknologioiden kehitysohjelma on laajuudessaan ensimmäinen maailmassa. Hankkeelle on myönnetty miljoonien rahoitus useiksi vuosiksi (Yle 6.5.2018).

Näin tavallisen lapinlahtelaisen näkökulmasta verkkoteknologian ympärillä kuhiseva maailmanpoliittinen shakki on mielenkiintoista seurattavaa. Samoin villit visiot siitä, miten viisigee tekee vaikkapa saunan kiukaasta henkilökohtaisen assistenttini, joka kertoo päiväohjelmani, mitä syödä ja milloin hakea lapset harjoituksista.

Kaiken hypen keskellä kaipaan kuitenkin hyvin simppeleitä asioita.

Esimerkiksi viisigeeltä sitä, että kun avaan läppärini ja alan katsoa Netflixiä, niin vaimon lasten huoneista ei kuuluisi heti huutoa:

– Taasko Jussi vie kaiken kaistan.

Uusimmat

Nimellä

Ei palata astialle enää ikinä, kiitos

Lisää, lisää

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Yksi asia yhdessä illassa

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.