Viserrys on raakkumista

Kun sosiaalinen media teki tuloaan, yleisesti odotettiin, että vihdoin syntyy aitoa kansalaiskeskustelua. Keskustelua, johon jokainen voi halutessaan aihepiiristä riippumatta osallistua, eikä se ole ainoastaan suppean piirin etuoikeus.

Kuinka on käynyt?

Valitettavasti yhä laajemmin niin, että sosiaalisessa mediassa ei keskustella vaan pahimmillaan pikaistuksissaan laitetaan taipaleelle sen sortin kommenttia, jolla ei lähtökohtaisestikaan rakenneta vaan hajotetaan ja aiheutetaan hämmennystä.

Se johtaa vastareaktioihin. Tahallisista väärinymmärryksistä ja ohipuhumisista syntyvä kierre on valmis. Suomi ei ole ilmiössä lintukoto.

Maailmanlaajuisesti latua aukaisee Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump.

Trump on ahkera Twitterissä, jossa hänellä on yli 54 miljoonaa seuraajaa. Hänellä itsellä on seurannassa alle 50 tiliä, joiden joukossa on varapresidentti Mike Pence ja muuta Valkoisen talon väkeä, vaimo Melania Trump, tytär Ivanka Trump, poika Donald Trump Jr. sekä Trumpin Golfklubi.

Ei sillä, että Yhdysvaltojen päämiehen pitäisi seurata laajasti Twitter-viestintää, koska sitä varten on järeä esikunta, jos asia tarpeelliseksi nähdään. Asetelma vain osoittaa, millaisessa kuplassa tviittisormestaan herkkä Trump elää.

Nuoret ikäluokat ovat alkaneet ottaa etäisyyttä Facebookiin ja siirtyä muihin sovellutuksiin kuten Instagramiin ja Snapchatiin.

Twitter toimi aikansa parhaiten yhteiskunnallisen keskustelun alustana kunnes debatoinnin tason putoaminen rapauttaa senkin pohjaa.

Monet aktiiviset Twitterin käyttäjät pohtivat, onko tviittaaminen sen väärtti, kun ilmatilaa ottavat yhä enemmän haltuun asiaansa kovimmin, värikkäimmin ja viisastelevimmin sanakääntein huutavat.

Asiallisiinkin keskusteluketjuihin katsovat asiakseen osallistua myös sellaiset, joiden ainoa motiivi tuntuu olevan pohjaton huomionhakuisuus ja loputon sanomisen tarve.

Mielenkiintoista on, millaisen roolin sosiaalinen media saa ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Istuvasta eduskunnassa jää sivuun harvinaisen moni kansanedustaja. Heistä useat ovat ilmoittaneet osasyyksi politiikan karnevalisoituminen. Asiat ja arvot ovat joustaneet pinnallistumisen tieltä.

Perussuomalaiset piirsivät Suomen poliittisen kartan rajat uusiin paikkoihin vuonna 2011. Pohja populistipuolueen protestille valettiin perinteisissä toriparlamenteissa. Tilanne oli sama neljä vuotta sitten, kun hallituksen ja EU:n kritisointiin oppositiossa keskittynyt Timo Soini joukkoineen piti asemansa.

Perussuomalaiset nousivat hallitusvastuuseen, ja kas: sille kävi hallituksessa kuten Suomen maaseudun puolueelle 1980-luvulla. Mielipidemittauksen mukaan puolue on menettänyt kannatusta, ja kaupan päälle se repesi kahtia.

Ruotsissa pähkäillään, mitä tehdä kannatustaan jatkuvasti kasvattaneille ruotsidemokraateille. Kukaan ei ole ollut valmis uusnatsitaustaisen puolueen kanssa yhteistyöhön.

Uusi hallitus muodostuu todennäköisesti ilman ruotsidemokraatteja, mutta heidän ajamansa maahanmuuttokriittiset teemat on otettava aiempaa vakavammin. Vai olisiko Ruotsin tultava Suomen tielle ja otettava ruotsidemokraatit hallitusvastuuseen? Sen tietäisi kun näkisi.

Vastuu useimmiten tekee vastuulliseksi. Kun Ronald Reagan valittiin USA:n presidentiksi, vahvasti epäiltiin, kuinka B-luokan näyttelijä tehtävässä onnistuu. Hän oli lopettamassa kylmää sotaa ja nautti laajaa kansansuosiota.

Trumpilla on matkaa valtiomiessarjaan. Sinne ei vie sosiaalinen media vaan teot, jotka vastaavat sanoja ja lupauksia.