kolme.sanaa.riittää

Mieleen on jäänyt lämpimiä muistoja juttukeikoilta maaseudun kyliin, joissa piti löytää jokin tietty talo tai järvenranta, jossa haastateltavat ja kuvattavat immeiset olivat.

Kysyppä tietä savolaiselta! "Sitte tulloo se ja se risteys, siitä ei kiännytä vuan ajetaan vähä matkoo etteenpäen ja sitte sen palaneen kyläkaapan jäläkeen lähetään kohta oekeelle käelle..."

Aina ei tiennyt, itkeäkö vai nauraa ohjeita, mutta jotenkin sitä aina selvittiin paikan päälle, mahdollisesti parin varmistussoiton avulla.

 

Varsinkaan maaseudulla pelkkä osoite ei todellakaan aina ohjaa oikeaan. Vieläkin kunnassa voi olla useita samoja paikannimiä, talojen numerot eivät aina näy eikä pelloilla ja metsissä ole osoitteita.

Kaupungissa osoitteet löytyvät usein melko helposti, mutta esimerkiksi isoon rakennuskompleksiin pyrkiessä on vielä osattava löytää oikea ovi.

 

Tällaisia ongelmia oli myös britti Chris Sheldrickillä musiikkialan töissään. Hän joutui kavereineen soittokeikkoja järjestellessään usein etsiskelemään outoja paikkoja, joihin ei ollut olemassa tarkkaa osoitetta, kuten jonkin stadionin tiettyä porttia tai yksityishenkilön huvilaa vuoristossa.

He ryhtyivät etsimään ongelmaan kerralla globaalia ratkaisua. Matemaatikkoystävänsä avulla he keksivät jakaa maapallon 3 x 3 metrin neliöihin, joiden gps-koordinaatteihin on algoritmilla liitetty kolme sanaa. Niitä neliöitä on muuten 57 biljoonaa.

Miksi sanoja, kun pituus- ja leveysasteet on keksitty? No, niiden käyttö olisi vaivalloista ja tylsää. Yhdeksän neliön tarkkuuden saamiseksi tarvittaisiin 16 numeroa ja välimerkkejä. Kolme sanaa on paljon helpompaa.

Systeemistä kehitettiin kännykkäsovellus, jonka voi linkittää reittipalveluihin. Sitä käyttävät Britanniassa nyt esimerkiksi pelastuspalvelut. Metsään eksyneelle saatetaan lähettää linkki palveluun, jotta hän voi kertoa kolmella sanalla, missä on. Näin kerrotaan pelastetun jo useita henkiä hätätilanteissa.

Maailmanlaajuisesti kolme sanaa on kätevä avustusjärjestöille, jotka tarvitsevat tarkkoja sijaintitietoja vaikka maanjäristysalueella. Mongoliassa kolmea sanaa on ruvettu käyttämään perinteisten osoitteiden asemesta.

 

Ja kyllä, Suomikin on ruudutettu, ja osoitteet ovat suomeksi (ja yli 35 muulla kielellä). Täällä käytettynä sovellus antaa myös muun maailman tiedot suomeksi. Maanmittauslaitoskin käyttää jo sovellusta paikkatietojärjestelmässään.

Tarkistin erään kesämökin sijainnin. GoogleMaps ohjaa lähimmälle postilaatikolle, mistä on vielä monta mutkaa perille, mutta kolmen sanan kartan avulla löytyy kolmisanainen osoite vaikka ihan mökin ovelle. Oikean pisteen voi sitten avata reittisovellukseen, jotta löytää perille.

Savon Sanomien osoite Vuorikatu 21 löytyy kohdasta viikset.asetus.menestys ja Mualiman napa Kuopion torilla on saaja.vakuuttaa.paisti.

Kaupungintalo on innostus.kuvitella.palanen ja Puijon torni kaiutin.neutraali.kunto. Jos ette usko, käykää testaamassa what3words.com.

 

Kerrankin uutta teknologiaa, joka on paitsi kätevää myös hauskaa. Sovelluksen kehittäjät kertovat, että heiltä tivataan usein, ovatko heidän kotinsa tai työpaikkansa kolme sanaa todellakin ihan sattumanvaraisesti valitut, kun ne tuntuvat jotenkin niin sopivilta.

Jos kaupantekiäisiksi saa vielä mielestään mystisen osoitteen, niin mikäs sen parempaa.

 

 

Uusimmat

Nimellä

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Kääntyykö suuri virta?

Korona sai minut kerääntymään lipulle ja olen siellä ylpeästi vieläkin

Elämänkoulua koronasta

Koronatunteet keikuttavat venettä

Koronan jälkeen alkaa matokuuri

Vain kahden katiskan tähden

Politiikka ei poistunut politiikasta

Hajamietteitä ohimennen koronaviikoilta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.