Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Avautuako vai eikö avautua, siinä pulma, joka ei ratkea kuuntelemalla Suomen hallitusta ja johtavia viranomaisia. Koronavirusepidemian hillitsemiseksi säädettyjä liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia puretaan merkittävästi kesäkuun alusta alkaen, kun muun muassa ravintolat saavat avautua asiakkaille varotoimenpitein. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen vahvisti perjantaina tiedotustilaisuudessa kehityksen, jonka perusteella julkista elämää voidaan avata hallitusti. Epidemian hidastuminen on jatkunut ja tartuttavuusluku painunut selvästi alle yhden.

Samassa tilaisuudessa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila ilmoitti kuitenkin kylmäävän sanoman. Hänen mukaansa vahva suositus on, ettei kotimaassa matkailtaisi kesällä. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) oli vasta torstaina Twitterissä iloinnut, että Suomi saadaan liikkeelle matkailemalla.

Onko kotimaan matkailu suositeltavaa vai eikö ole? Kansalaiset ja etenkin yrittäjät alkavat olla lopen kyllästyneitä hallituksen, ministeriöiden ja asiantuntijoiden ristiriitaisiin puheisiin. Epäselvästä viestinnästä kärsii koko Suomi.

Varhilan lausunto jäi yksittäiseksi heitoksi, jonka tarkoitusperä jäi tuoreeltaan arvailujen varaan. Jos hän tarkoitti vain vielä voimassa olevaa ohjetta, kommentti oli turha ja vahingollinen. Valtioneuvosto valmistelee parhaillaan kesän matkailua koskevia suosituksia, joiden lupaillaan valmistuvan lähipäivinä.

Jos Varhila ennakoi suositusten jatkumista tiukkoina, asian luulisi olevan Lintilän tiedossa. Jos taas ohjeistusta ollaan linjassa muiden päätösten kanssa väljentämässä, Varhilan sanat näyttäytyvät osana valtapeliä ministeriön ja hallituksen kesken tai ministeriöiden välillä.

Ajatus kotimaan matkailun hillitsemisestä juontunee alueellisista sairastavuuseroista, jotka ovat yhä merkittäviä etenkin Uudenmaan ja muun Suomen välillä. Harkinnassa on erilaisten koronarajoitusten alueellinen porrastaminen, mikä johtaisi toisaalta muun muassa hankaliin yhdenvertaisuuskysymyksiin.

Matkailuelinkeinolle pelkkä moraalinenkin tuomio aiheuttaisi yhä kasaantuvia tappioita. Kun ulkomailta ei ole tulossa juuri ketään, alan selviytyminen on täysin suomalaisten varassa. Jos heidänkin tulonsa loppuu, luvassa on ennennäkemätön konkurssiaalto.

Kaikki muut hallituksen ja asiantuntijoiden viestit puhuvat sen puolesta, että yhteiskunta voi hallitusti ja varovasti avautua. Tauti- ja taloustilanteen kokonaisuudessa matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua.

Kommentoi