Harvinaista yhteiskuntavastuuta

Erkki Laitinen Karttula

Nykyään monet miljonäärit vievät rahojaan veroparatiiseihin ja kartuttavat ja varjelevat muutenkin itsekkäästi omaisuuttaan. Siksi oli virkistävää lukea toisenlaisesta menettelystä (SS 21.5.). Metsäkoneyhtiö Ponssen pääomistaja Juha Vidgrén rakennuttaa Vieremän legendaarisen kylätalon Rientolan uudelleen ja entistä ehompana. Vidgrén perustelee päätöstään näin: ”Sain kasvaa Vieremällä turvallisissa oloissa. Koen, että nyt on takaisinmaksun aika.”

Noihin sanoihin sisältyy suurta elämänymmärrystä ja viisautta. Ne ovat koruton ylistys- ja kiitoslaulu maaseudulle kasvuympäristönä. Koti ja kotiseutu tarjosivat lapsen kasvulle riittävän virikkeellisen mutta samalla rauhallisen ja turvallisen kasvualustan. Oikeat elämänarvot opittiin ja myös sisäistettiin jo kotona. Niiden varaan oli hyvä rakentaa monenlaista uutta tietoa ja taitoa. Yhdessä toimimisen ja jakamisen vaikea taito tuli jo varhain tutuksi.

Presidentti John F. Kennedy vaati kuuluisassa virkaanastujaispuheessaan, että jokaisen pitäisi kysyä itseltään, mitä minä pystyn tekemään yhteiskuntani ja kansani hyväksi. Juha Vidgrénin sanoihin takaisinmaksusta sisältyy sama perusajatus. Rakentamansa modernin kylätalon avulla Juha Vidgrén haluaa tukea lapsia ja nuoria heidän harrastuksissaan.

Mahtavasta hankkeesta tulee koko kylän yhteinen olohuone, joka mahdollistaa suuretkin tapahtumat ja kokoukset. Siinä toteutuu vanha viisaus, että jaettu ilo on moninkertainen ilo.

Monet suuryritysjohtajat puhuvat mielellään arvoista, mutta eivät toimi niiden mukaan. Vidgrénin veljeksille ja Ponsse-yhtiölle arvot ja niiden noudattaminen ovat toiminnan perusta. Se on arvokas kodin perintö.

Einari-isä aloitti tyhjästä ja oppi arvostamaan kovaa työntekoa ja hyvän jakamista työ- ja lähiyhteisölle. Voittamansa historian suurimman summan V5-pelistä hän lahjoitti vieremäläisten hyväksi. Kun Einarin hevonen voitti ravikuninkuuden, kaikille järjestettiin kunnon ruokapidot Vieremän raviradalla. Vidgrénien työllä on ollut runsas siunaus.

Juha Vidgrénin kaltaisia yhteiskuntavastuunsa tuntevia yritysjohtajia tarvittaisiin muuallakin Suomessa, ei vain Vieremällä.

Kommentoi