Isä ei ole vierailija

Tossut ja ämpärit odottavat vauvoja KYSissä. Satu Vepsäläinen

Tuleva ensisynnyttäjä

Sairaalat ovat linjanneet 6.4. alkaen, että puoliso ei saa enää olla äidin tukena koko synnytysprosessin ajan vaan vain alatiesynnytyksessä synnytyssalissa. Isä ei saa olla tutustumassa ja hoitamassa omaa vauvaansa synnyttäneiden osastolla eikä saa näin kokea elämänsä ainutlaatuisinta hetkeä tuoreena perheenä.

On luvattu, että koronatilannetta seurataan aktiivisesti ja perheitä tuetaan kaikin mahdollisin keinoin ja rajoitukset puretaan heti kun mahdollista. Nyt tilanne on KYSissä ollut monta viikkoa erittäin rauhallinen eikä tartuntojen määrä ole lisääntynyt (SS 20.5.). Kaikkia muita rajoituksia on alettu purkaa reippaastikin. Tätä linjausta ei kuitenkaan ole purettu, miksi?

KYS on alkanut palauttaa toimintaansa monien hoitojen ja vastaanottojen suhteen hyvin lähelle normaalia. Kuitenkaan isät eivät saa edelleenkään osallistua muun muassa ultrakäynneillekään. KYSin arvoissa korostetaan potilaslähtöisyyttä ja strategiassa toimimista potilaan parhaaksi. Nämä eivät nyt toteudu tämän pienen ja herkässä tilassa olevan potilasryhmän kohdalla.

Perhekeskeisyyden eteen on tehty valtavasti töitä viime vuosina ja tutkimustenkin mukaan tukihenkilö on esimerkiksi yksi tehokkaimmista kivunlievityksistä synnyttäjälle avautumisvaiheessa.

Puolison läsnäolo vähentää äitien turvattomuudentunteen lisäksi myös kätilöiden työmäärää synnyttäneiden osastolla, kun jokaiseen asiaan ei tarvitse kutsua kätilöä avuksi, jos itse on kovin kivulias, vaan vauvan isä voisi hoitaa omaa lastaan ja olla äidin apuna.

Ymmärrän täysin, että sairaalassa pyritään vähentämään vierailijoiden määrää, mutta vastasyntyneen vanhempi ei ole vierailija. Lapsen oikeuksien sopimuksen 9. artikla edellyttää myös, ettei lasta saa erottaa vanhemmistaan heidän tahtonsa vastaisesti. Tämä rajoitus on lisännyt huomattavasti pelkoja ja stressiä tulevissa perheissä ja mietinkin, onko tästä varsinkaan tässä hyvin rauhallisessa tautitilanteessa enemmän hyötyä vai haittoja.

Asiasta on tehty adressi, jossa on tuhansia allekirjoituksia. Myös monet tahot ovat ottanet huolestuneina kantaa asiaan, esimerkiksi Imetyksen tuki ry. Toivonkin välitöntä reagointia synnytyssairaaloilta tähän perusoikeuksia rajaavaan linjaukseen.

Julkaisemme jutun poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Kommentoi