Lopullinen digiloikka uuteen normaaliin

Lähiopetukseen palattiin, mutta turvavälein. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Tanja Airaksinen Erityisopettaja Varavaltuutettu (sd.) Kuopio

Peruskoululaiset odottivat jo kovasti kavereiden näkemistä ja kouluun pääsyä. Kouluissa odottivat kuitenkin aivan uudet ja poikkeukselliset säännöt ja ohjeet, turvaväli ja lisääntynyt käsihygienia, valvotut välitunnit ja jatkuva aikuisen tarkkailu ja ohjeistus käyttäytymisessä.

Opettajat saavat paljon kiitosta nopeasta sopeutumisesta ja opetuksen uudelleen järjestämisestä ja poikkeuksellisista järjestelyistä kouluissa. Kiitos kuuluu nyt myös oppilaille itselleen, vanhemmille ja isovanhemmille ja kaikille huoltajille, jotka tämän aikana jaksoivat olla toistensa tukena.

Digiloikka hypättiin pakon edessä. Joskus pakko on paras opettaja. Valmiudet suomalaisella koulujärjestelmällä käyttää digitaalisia välineitä opetuksessa olivat siis jo valmiina. Viestintä ja kommunikaatio saatiin toimimaan kunnialla maaliin etäopetusjaksolla monimuoto-opetuksena.

Kaupungin eri organisaatiot joutuivat kriisiviestinnän eteen. Viestintä ja kommunikaatio saa tulevaisuudessa myös isomman roolin, kun erityisryhmien pitää olla lain mukaisesti informaation saavutettavissa.

Kriisin aikana hoidettu toimiva viestintä sekä nopea ja selkeä tiedonkulku rakentavat luottamusta tulevaisuuteen. Globaalisti on kehuttu Sanna Marinin (sd.) hallituksen ennakoivaa ja toimivaa viestintää kriisin aikana. Valtioneuvoston kampanja ”Suomi toimii” auttoi varmasti ymmärtämään, kuinka kriisi koskettaa meitä kaikkia. Presidentti Sauli Niinistö korosti myös tiedottamisen tärkeyttä suomalaisten luottamukselle tulevaisuudessa (17.4. MTV3 tiedotustilaisuus).

Elämme nyt uutta normaalia. Koronan ja uusien varovaisuustoimenpiteiden arvioidaan jatkuvan vielä pitkään, ennusteen mukaan vuodelle 2022.

Uudessa normaalissa kaikilla yhteiskunnan alueilla toimitaan varovasti ja maltillisesti. Ei halata, ei kätellä eikä kokoonnuta isoilla porukoilla. Kaikkialla noudatetaan THL:n suosituksia turvaväleistä viruksen leviämisen estämiseksi. Ja vieläkin pysytään kotona, jos se on mahdollista, ja vain välttämättömät asioinnit hoidetaan.

Uudessa normaalissa yhteiskunta siirtyy yhä enemmän verkkoasiointiin ja -palveluihin. Verkosta ostetaan huonekaluja, kukkia ja tilataan ruokaa ravintoloista ja marketeista. Verkossa hoituvat niin pankkiasiat kuin kaikki hakemukset. Asioida voi mobiililaitteilla, tietokoneilla, iPadeilla tai kannettavilla läppäreillä. Kaikilla digilaitteilla, joissa tilaa ja verkkoyhteyksiä riittää. Tämä pitää nähdä positiivisena muutoksena, kun tulevaisuudessa asiointi ei enää ole sidottu aikaan ja paikkaan.

Uutena koronakriisin aikana syntyivät oppilaitosten sisäänpääsykokeet. Tästäkin voi tulla uutta normaalia ja toiminta voi mahdollisesti pelastaa pääsykokeeseen osallistumisen ja ehkä lisätä onnistumisia.

Rippikoulutehtävät tehtiin valtakunnallisesti ensimmäistä kertaa verkossa, ja tehtävien palautuksen pystyi jopa vain skannaamaan. Perinteisiä yhteisiä kirkkoja ja nuorten rippikouluiltoja ei järjestetty kevään aikana.

Uutta normaalia siis eletään, jossa ei tarvitse enää tehdä reissuja kauppoihin, virastoihin, oppilaitoksiin, yhteisiin palavereihin tai kokouksiin. Kaiken voi hoitaa omalta digilaitteelta. Koko yhteiskunta on siis ottanut lopullisen digiloikan kaikilla osa-alueilla uuden normaalin edessä.

Kommentoi