Älkää pysykö kotona

Jussi T. Lappalainen

Mitä suomalainen mies osaa sanoa, kun kuulee jotain, joka kerta kaikkiaan ei mene hänelle järkeen? Mitäpäs muuta kuin: ”Ei p*****e!” Se lipsahti minultakin, kun kuulin poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen ensimmäisen kerran televisiossa ohjeistavan yli 70-vuotiaita koronavirusta vastaan: ”Pysykää kotona!” Sitä hän sitten toisti ties miten monesti.

Ikkunasta näin Kallaveden jäälle: helmikuun alun tuulet olivat lakaisseet sen lumet selkien itärannoille, ja lähes kieränä se sitten pienin katkoksin pysyikin. Vaikka iän ja muiden asioiden vuoksi olen moninkertaisesti viruksen riskiryhmässä, olisiko pitänyt tyytyä katsomaan jäätä vain ikkunasta?

En totellut enkä pysynyt kotona: ehdin parin kuukauden aikana naatinnollisesti sauvakävellä aurinkoisella jäällä pitkästi toistasataa kilometriä. Kun jääkelit loppuivat, siirryin Väinölänniemelle ja Itkonniemelle ja muille ulkoilureiteille, joita Kuopiossa riittää. Vappuna pääsin taas kajakillakin vesille.

Kolehmaisen vaihtoehdottoman yksinkertainen ohje on ollut koko koronasavotan pohjanoteeraus. Eikö ohjeen antajan mieleen juolahtanut, että sen sokea totteleminen saattoi viedä ikäimmeisen fyysisen kunnon hengenvaarallisen huonoksi? Äkkiä se kotona karottavalta menee.

Alusta alkaen olisi pitänyt korostaa nimenomaan kunnon ylläpitämistä ulkoilemallakin, mutta myös siinä kontaktien välttämistä. Olen nähnyt viruksia vain telkkarissa, kun ei missään toisia liikkujia ole tullut lähennellyksi. On semmonen tok Savossaem mahollista.

Kommentoi