Kuopiossa mehiläisten pesät hävitettävä

Tiina Pitkänen Kalle Lyytinen Puijonlaakson Mehiläistarha

Tällä viikolla vietettiin YK:n vuonna 2017 julistamaa Maailman mehiläispäivää (20.5.). Päivä tuo esille mehiläisten ja mehiläishoidon tärkeyttä kaikkialla maailmassa. Ruokakasveistamme 75 prosenttia on hyönteispölytteisiä, joten ruuantuotantomme on hyvin pitkälti pölyttäjien varassa.

Pölyttävien hyönteisten määrä on romahtanut muutaman vuosikymmenen aikana dramaattisesti, eikä Suomi ole välttynyt pölyttäjäkadolta sekään.

Monissa suurkaupungeissa, esimerkiksi Pariisissa, on jo pitkä historia kaupunkimehiläisistä. Myös Helsingin kaupunki ha- luaa edistää mehiläistenpitoa mahdollistamalla pienimuotoisen mehiläistarhauksen kaupungin yleisillä alueilla. Akaan kaupunki on julistautunut hunajapääkaupungiksi; siellä on käynnissä suunnitelmallinen kaupunkimehiläistarhaus.

Moni Suomen kaupunki on ottanut mehiläiset ja tarhurit ilolla vastaan. Tarhauksen ympärille on kehitetty koulutustapahtumia ja tutustumisretkiä, oman kaupungin hunaja on hieno tuote ja ylpeyden aihe. Yksi pesällinen mehiläisiä pölyttää tehokkaasti tarhureiden kasvit jopa kolmen kilometrin säteellä.

Pelkoakin nämä pistävät hyönteiset herättävät. Usein ampiaisen teot menevät mehiläisen piikkiin, osuvalla kielikuvalla ilmaistuna. Mehiläisen pistoherkkyys muualla kuin pesän välittömässä läheisyydessä on erittäin vähäinen. Toisin kuin ampiainen, mehiläinen pystyy pistämään vain kerran, jonka jälkeen se heittää henkensä. Mehiläinen pistää siis vain viimeisessä hädässä.

Olemme tarhanneet mehiläisiä kaupungin mailla lähellä Kuopion keskustaa vuodesta 2018. Pesiä on neljä ja kolmas kesä on alkamassa. Kaupungilta tuli lupa, alkuun kokeiluluontoisena. Näiden kahden kesän perusteella mehiläisistämme ei ole ollut ihmisille vahinkoa eikä toisinkaan päin.

Positiivista kiinnostusta tarhaustamme kohtaan on ollut mukavasti ja tuotettu hunaja on todettu erittäin hyvälaatuiseksi. Viime viikolla saimme puhelun toiselta kaupungin virkamieheltä ja viesti oli tyly: pesät on välittömästi hävitettävä yleisen turvallisuuden takia, mehiläiset ovat uhka ihmisten terveydelle. Asiasta ei voinut neuvotella.

Kuopio, joka on nimennyt itsensä Hyvän elämän pääkaupungiksi, ei salli tärkeää ja ilmaista pölyttäjäpalvelua maillaan.

Olemme pakotettuja siirtämään mehiläispesät pois paikoiltaan, muuttamaan hyvin alkaneen kaupunkitarhauksemme perustat toisaalle ja alkamaan niin sanotusti alusta. Toki ihmisten turvallisuus on ykkösasia, mutta keskustelemalla tästä päästäisiin varmasti yhteisymmärrykseen.

Toivoisimme asukkailta aktiivisuutta asiaa kohtaan. Painostakaa päättäjiä ymmärtämään pölyttäjien tärkeys. Jokainen voi tehdä jotakin, kylvää kukkia, antaa niityn kasvaa, jättää torjunta-aineet käyttämättä, ostaa kotimaista hunajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu