Hopeavero koronan jälkihoitoon?

Eino J. Pennanen Kuopio

Suomessa on vuodesta 1993 alkaen verotettu eri tavoin pääoma- ja ansiotuloja. Taito Taskinen ehdotti epäsuhdan poistamista kasvattamalla pääoman verotuloja leikkauslistojen sijaan (SS 7.5.). Laura Meriluoto pohti mielipiteessään moraalisia seikkoja: Kuka ansaitsee tulla autetuksi (SS 8.5.)? Ovatko heikoimmat ensisijaisia huolehdittavia; köyhät, lapset, vanhukset?

Valtio voi korjata verotuksella markkinoiden tulonjaon ongelmia. Kertaverona 1571 kannettiin Ruotsin kaupungissa 1/12 ja maalla 1/10 osuus omaisuudesta vuonna 1571. Tämä hopeaveron malli voisi nyt olla kertamaksu koronakuluista. Jos se olisi rahasto, siitä saisi korkoa ja kenties olojen kohennuttua rahansa takaisin. Ongelmana on muun muassa omaisuuden arvon määrittäminen.

Verotusjärjestelmän korjaus on sinänsä hyvä vaihtoehto, mutta haasteellinen. Tuloverotuksen progressiivinen veroprosentti on korkeampi suurituloisilla kuin pienituloisilla. Idea on sovittaa verot veronmaksajien maksukykyyn. Regressiivinen veroprosentti on suurituloisilla alhaisempi kuin pienituloisilla, eli rikkaat välttyvät maksamasta ”täyttä veroa”.

Politiikassa hyvinvointivaltio ja uusliberalismin vapaa kauppa vievät oikeastaan eri suuntiin. Uusliberalismi pyrkii palauttamaan rahan ja eliitin vallan ennen 1900-luvun demokratiaa vallinneeseen aikaan. Se on vastine hyvinvointivaltion kehitykselle ja julkisen sektorin kasvulle eli yhteiskunnan eriarvoisuuden pienenemiselle. Raha tunkeutuu politiikkaan ja kaventaa demokratiaa.

Kapitalismi ei siis maksimoi vapautta. Liberaalit käyttävätkin väärin vapauden käsitettä, koska omaisuus ja verot jakautuvat epätasa-arvoisesti. Jos raha on vapautta, sitä on vain joillakin. Valta on nyt parilla prosentilla maailman väestöstä. On siis luotu keino tuottaa palvelut myös vapailla markkinoilla hävinneille.

Kun progressiivisuus ulotetaan maailmalla pääoman verotukseen, puhutaan kuten progressiivinen rock, proge. Veroilla voittaja voi ostaa vapautensa. Se on positiivinen velvollisuus muita ihmisiä kohtaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu