Monia nuoria uhkaa välivuosi kesätöistä

Vielä ei ole lopullisesti myöhäistä saada kesätöitä, mutta avoinna olevista ja vielä avautuvista paikoista käydään tiukkaa kilpailua. Pohjois-Savossa tilanne on olosuhteet huomioon ottaen yllättävänkin normaali. Maakunnan työ- ja elinkeinotoimistossa avoimia kesätyöpaikkoja on ollut koko vuonna yhteensä noin 2 700 ja vielä viime viikon lopullakin yli 400 kappaletta (Savon Sanomat 16.5.).

Totuttuun tapaan monet halutuimmista kesätöistä täytetään jo alkuvuodesta ja usein tutuilla tekijöillä. Koronaviruksen vaikutusten aiheuttama epävarmuus varjostaa kuitenkin osaa jo sovituistakin töistä. Toisaalta rajoitusten purkaminen voi vapauttaa uusia toimenkuvia hakuun vielä kesän korvalla ja myöhemminkin.

Esimerkiksi ravintoloiden työvoiman tarve riippuu täysin hallituksen yhä pohtimista avaamisen ehdoista. Matkailu- ja majoitusala on vastaavasti lähes täysin seisahtunut, mutta saattaa käynnistyä asteittain kesän edetessä.

Suurimmista kausityöllistäjistä vähittäiskauppakaan ei pysty ottamaan nuoria entiseen tapaan, vaikka erityisesti päivittäistavarakauppa kannattaa korona-aikanakin.

Kauppaketjujen sisällä töitä on järjestelty uudelleen, ja avoimia paikkoja tarjotaan ensi sijassa lomautetuille ja vakiintuneille osa-aikatyöntekijöille. Lisäksi muun muassa tiukentuneet hygieniavaatimukset ja vakavasti otettavat terveysriskit rajoittavat yrittäjien mahdollisuutta kantaa yhteiskuntavastuuta sosiaalisen työllistämisen muodossa.

Nuorten työhaluista tekeminen ei jää kiikastamaan ainakaan Savossa. Tuoreesta TAT Nuorten tulevaisuusraportti 2020 -tutkimuksesta käy ilmi, että kesätyöt kiinnostavat pohjois- ja eteläsavolaisia nuoria enemmän kuin suomalaisnuoria keskimäärin. Yli 70 prosenttia Savon maakuntien yläkoululaisista kertoi hakevansa kesätöitä, kun asiasta kysyttiin helmi–maaliskuussa (Savon Sanomat 17.5.).

Ainakin maatiloilla olisi totinen tarve työintoa puhkuville nuorille. Pohjois-Savon TE-keskuksen avoimista paikoista jopa kolmannes liittyy marjanpoimintaan ja muihin marja- ja maatilojen avustaviin tehtäviin. Tiloille tarvittaisiin yhä noin 10 000 suomalaisnuorta viimeistään sadonkorjuuvaiheessa.

Maatalouden työnantajien ja kotimaisten kausitekijöiden kohtaamiseen tarvitaan ennakkoluulottomuutta molemmin puolin. MTK:n ja maatalousyrittäjien ehdottama palkkatuki tai kesätyöseteli nuorille olisi kuitenkin paikallaan vähintään kriisiajan ratkaisuna.

Jokainen kesätyö on arvokasta ja jokainen kokemus merkityksellinen askel kohti aikuisuutta. Työ on syrjäytymisen parasta ennaltaehkäisyä, joten hallituksen on muiden kiireiden lomassa panostettava myös kesätöiden pelastamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu