Kalavedet kutsuvat uusia harrastajia

Vapaa-ajankalastus on nousemassa kuluvana vuonna suurimpaan suosioonsa vuonna 2016 toteutetun kalastuslain uudistuksen jälkeen. Nykymuotoisia kalastonhoitomaksuja on maksettu alkuvuonna yli 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Lisäys on toisaalta tervetullut, sillä ennätysvuosikin vasta palauttaisi uudistuksen myötä notkahtanutta kalastonhoitopottia lähelle aiempia tuottoja (Savon Sanomat 16.5.).

Uutinen oli odotettua jatkoa tiedoille muun muassa veneilyn, retkeilyn ja mökkeilyn kasvusta. Poikkeusaika on saanut monet oivaltamaan, miten monipuoliselle virkistäytymiselle suomalainen luonto tarjoaa puitteet. Nykyinen kalastuslakikin madaltaa kynnystä uuden harrastuksen aloittamiseen. 18–64-vuotiaat pääsevät kalojen narraamisen alkuun lähes koko maassa yleisellä maksulla, joka on nopeasti tienattu kohtuullisilla taidoilla ja onnella.

Ikähaarukkaa nuoremmat ja vanhemmat on vapautettu maksusta, joka oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen.

Vapaa-ajankalastamisen hiipumisesta ja kalankäsittelytaitojen rapautumisesta on kannettu viime vuosina huolta.

Nykyaika tarjoaa keinot osaamisen elvyttämiseen, sillä esimerkiksi Kalatalouden keskusliiton sivuston kautta löytyy ohjevideoita vaikkapa perkaukseen.

Toisaalta nykyään ymmärretään kenties entisaikoja paremmin, ettei Suomen järvissä oikeastaan ole roskakaloja, vaan muun muassa särki on suussa sulavaa herkkua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu