Usein sekoitetaan kaksi asiaa

Jarmo Miettinen Kuopio

Ulla Kotimaa kirjoitti, että Puijo ei kehity talviurheilun varassa (SS 16.5.2020). Hän viittasi Riina Rytivaaran Kaupunkilehdessä julkaistuun kirjoitukseen. Rytivaara vastustaa Puijon kehittämistä uusilla laskettelurinteillä luonnon monimuotoisuuteen vedoten. Kirjoituksesta tulee sellainen kuva, että laskettelurinne tuhoaa luontoa. Kysehän on nykyisten, jo olemassa olevien alueiden käyttämisestä. Puijo on meille kuopiolaisille tärkeä paikka, siksi ei ole sama millä tavalla sitä kehitetään.

Mielestäni keskusteluissa sekoitetaan kaksi tärkeää seikkaa. Halutaanko Puijoa kehittää matkailun ja massaturismin kohteeksi, vai tulisiko sitä kehittää paikallisten asukkaiden ulkoilu- ja virkistyspaikaksi? Minusta jälkimmäinen vaihtoehto on parempi.

Kehittämisessä tulee ottaa huomioon Puijon huomattavat luontoarvot. Mielestäni Antikkalan ja Puijon laskettelurinteet voitaisiin hyödyntää vahingoittamatta Puijon luontoa. Ne olisivat loistavia paikkoja kuopiolaisten lasten lähiliikuntaan.

Nykyaikaisella lumetusjärjestelmällä kausi voisi helposti olla joulukuusta huhtikuuhun. Laskettelu on kehittynyt vuosien saatossa monipuoliseksi liikunnaksi. Sen harrastamiseen ei tarvita suuria vuoria. Pieniin nyppylöihin voidaan rakentaa nuorten suosimia reilejä, ramppeja ja hyppyreitä.

Harrastajamäärillä kyse on ehkä suosituimmasta talviliikuntalajista. Kuopiosta löytyisi paljon uusia lapsia harrastuksen pariin. Laskettelu on sellainen harrastus, että kun sen kerran aloittaa ja opettelee riittävän taitavaksi, siitä tulee elinikäinen harrastus. Tämä edellyttää paljon toistoja, joita pystyy saamaan vain lähirinteessä. Vastuullinen yrittäjä huolehtisi suorituspaikkojen turvallisuudesta. Ensiapu ja muu henkilökunta ovat paikalla auttamassa.

Ulla Kotimaa väittää, että koska ilmastonmuutos tulee, kaikki lumeen liittyvät harrastukset pitäisi unohtaa näillä leveysasteilla ja keskittyä muihin lähinnä kai sisätiloissa tapahtuviin harrastuksiin. Kyllä näilläkin leveysasteilla voidaan vielä nauttia lumesta kauan. Tilaa Puijolla riittää kaikille, myös luonnolle.

Kotimaa kirjoitti, että kun kannattamaton toiminta loppuu, on luonto ja maisema tuhottu pysyvästi. Tuo on turhan synkästi sanottu. Mikä sen tuhoaa, jos toiminnat suunnitellaan hyvin ja rajataan tietyille alueille?

Uskon myös, että Kuopion kokoisessa kaupungissa riittää asukaspohja riittäville harrastaja määrille. Suomessa tulee kuitenkin olemaan vielä talvia, eivätkä kaikki halua talvella harrastaa sisälajeja. Varsinkin kun sellainen aarre kuin Puijo on keskellä kaupunkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu