Viruskatastrofi itää Venäjällä

Itärajan takaa kantautuu toinen toistaan huolestuttavampia uutisia koronavirusepidemian kulusta. Tartuntojen määräksi maassa kirjattiin kuluneella viikolla jo yli neljännesmiljoona tapausta. Suurvallassa kerrotaan olevan noin 17 koronakuolonuhria miljoonaa asukasta kohden eli suhteessa vähemmän kuin esimerkiksi Suomessa.

Maan virallinen tilastointi herättää kuitenkin epäilyksiä. Moskovan terveysviranomaiset arvioivat keskiviikkona, että jopa 60 prosentissa koronaviruspotilaiden kuolemantapauksista kuolinsyyksi on kirjattu jokin muu kuin virus.

Venäjän terveydenhuolto saattaa olla paikoin romahduspisteessä. Vakavin heikkous on suojavarusteiden puute tai vaatimaton laatu. Toivoton taistelu riittämättömillä välineillä on johtanut lääkäreiden joukkoirtisanoutumisiin. Käskyttämisen ja vaikenemisen kulttuuri syventää kaaosta. Kuusi potilasta on kuollut Moskovassa ja Pietarissa syttyneissä tulipaloissa, joiden syyksi epäillään venäläisvalmisteista hengityskonetta.

Koronakriisillä voi olla arvaamattomia seurauk­sia jopa presidentti Vladimir Putinin asemalle. Kuluneena keväänä jouduttiin perumaan sekä voitonpäivän paraati että Putinin vallan vahvistamiseen tähdännyt kansanäänestys perustuslaista. Kremlin virallinen linja on poukkoillut epidemian alkuvaiheen vähättelystä ankariin ulkonaliikkumiskieltoihin.

Maanantaina Putin ilmoitti, että rajoituksia aletaan vähitellen purkaa. Talouden syöksykierre johtanee Venäjällä yhteiskunnan avaamiseen uhrimäärän kasvun uhallakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu