Epäilyttävä linjaus hallitukselta

Minna Reijonen Kansanedustaja (ps.) Kuopio

Koronan varjolla hallitus tuntuu ajavan ristiriitaista asiaa. Lakiesityksessä jopa kielteisen turvapaikkapäätöksen saavan oikeus työntekoon Suomessa paranisi. Turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeutta muutettaisiin paremmaksi väliaikaisen lakimuutoksen turvin.

Kummallista mielestäni on erityisesti se, että oikeus työntekoon annettaisiin heti, jopa ennen kuin tiedämme, onko henkilöllä oikeutta turvapaikkaan. Hallituksen ajamassa ulkomaalaislain muutoksessa piilee riskejä.

Jos turvapaikanhakija voi saada työtä välittömästi Suomeen tultua, emme välttämättä tiedä taustoja tai pysty varmistamaan henkilötietoja. Maahan saapuu myös henkilöitä ilman henkilötietoja. Oikeus työntekoon siis halutaan siten myös niille, jotka mahdollisesti tulevat saamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Jos mahdollisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaja työllistetään Suomessa, onko suunnitteilla, että jatkossa hänelle tulisi oikeus jäädä Suomeen työpaikan perusteella?

Hallitusohjelmassa nimittäin halutaan parantaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen henkilön Suomeen jäämisen oikeutta työpaikan avulla.

Suomalaisia on lomautettuna ja työttöminä koronan takia. Minusta hallituksen nyt ajamassa linjassa on ristiriitaisuutta.

Romutetaanko nykyinen turvapaikkasysteemi? Tuleeko tästä vetovoimatekijä hakea maastamme turvapaikkaa? Vieläkö muistissa on, kuinka silloisen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lupaus Kempeleen kodin käyttämisestä turvapaikanhakijoille levisi hetkessä vetovoimasignaalina maailmalle?

Jos turvapaikkapäätös on kielteinen, on siihen aina jokin syy. Paheksun sitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden työnteko-oikeutta parannettaisiin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.