Korona on uusi testi EU:n yhtenäisyydelle

Euroopan unioni on ajautunut voimallisen laajenemisvaiheen jälkeen tilanteeseen, jollaiseen sen ei pitänyt joutua. EU-maiden erilaiset poliittiset, taloudelliset ja kulttuuriset eroavuudet ovat hajottaneet unionin toimintaa.

Kreikka upposi holtittoman taloudenpitonsa seurauksena syviin taloudellisiin vaikeuksiin. Ilman EU:n tukipaketteja maan tilanne olisi huomattavasti synkempi, vaikka kreikkalaiset näkivät unionin kurimuksensa keskellä syynä vaikeuksiinsa. Koronan runtelemista maista Italian kansantalouden tila oli vaikea jo ennen pandemiaa.

Unkarin pääministeri Viktor Orban on lisännyt osaltaan eriseuraisuutta rakentamalla maahansa autoritääristä hallintomallia. Hänelle korona on ollut keino pönkittää omaa asemaansa. Iso-Britannia tekee lähtöä EU:sta. Vaikka brexit-neuvottelut ovat jumissa, pääministeri Boris Johnsonin mukaan lisäaikaa saarivaltion irtaantumiselle ei ole tulossa.

Uutissuomalaisen debatti-sarjan tässä lehdessä sivulla 14 avaava Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiteyttää kirjoituksessaan, että EU:n kyvykkyys ratkaista sisäiset ongelmansa pandemian aikana ja sen jälkeen näyttää, millaisen painoarvon unioni jatkossa maailmassa saa.

Kylmän sodan aikana maailmanpolitiikkaa hallitsivat Yhdysvaltain johtama koalitio ja Neuvostoliitto satelliittimaineen. Tällä hetkellä voimakolmikon muodostavat Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina. Euroopan unioni on seurannut kehitystä maailmalla sivusta.

Se johtuu osin jäsenvaltioiden kipuilusta suhteessa unioniin. Koronan akuutin vaiheen hoitamisessa tuli havaintomateriaalia. Siinä on korostunut jäsenvaltioiden rooli unionin kustannuksella. Se on ymmärrettävää - mutta vain osin. Epidemia on runnellut maita eri tavoin ja eri tahtiin. Valtiot ovat pyrkineet hoitamaan kotipesäänsä kuntoon.

Esimerkiksi Italia jätettiin avunpyynnöistä huolimatta liian yksin vaikeuksineen. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pyysi asiaa julkisesti anteeksi. Anteeksipyynnöstä huolimatta ymmärrettävää on sekin, että unionikriittisten italialaisten suhtautuminen EU:n ei ole ainakaan tullut myönteisemmäksi.

Kun Niinistö pohtii EU:n toiminnan kehittämistä, hän päätyy toteamukseen ”vähemmän jäsenkohtaista, parempaa yhteistä edunvalvontaa”. Jatkuvan sisäisen kädenväännön ja lillukanvarsiin tarkertumiseen sijaan keskityttäisiin ulkoisen aseman vahvistamiseen.

Toki tämä edellyttää, että perusasiat ja niiden vaaliminen on laajasti hyväksyttyä. Perusrakenteita on yhteisvaluutta euro ja sen edellyttämä talouskuri jäsenmaissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu