Puijo ei kehity talviurheilun varassa

Ulla Kotimaa

Riina Rytivaara kirjoitti Kuopion Kaupunkilehdessä 28.3. ansiokkaasti otsikolla Laskettelurinne ei ole Puijon ”kehittämistä”.

Kuopion päättäjät eivät ilmeisesti vieläkään ole huomanneet, että käynnissä on voimakas ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden katoaminen. Talviurheilun varaan rakentaminen näillä leveysasteilla ei ole enää kannattavaa, ja sen tekohengittämisen sijaan tulisi löytää uusia ympärivuotisia toiminnan muotoja.

Antikkalan edelliset yrittäjät ilmoittivat yhdeksi toimintansa lopettamisen syyksi jatkuvasti lyhentyneet talvikaudet ja siten homman kannattamattomuuden. Nytkö taas halutaan yrittää, vaikka tänä ”talvikautena” 2019 – 2020 monet pienten hiihto- ja laskettelukeskusten omistajat kertoivat Helsingin Sanomissa, ettei auta, vaikka rinteet ja ladut olisivat lumettamalla kunnossa läpi talven, kun ihmiset eivät tule rinteeseen lämpimien räntä-, vesi- ja loskakelien aikana ja näitä keliähän meillä nyt riittää...

Tästä voi vetää sen johtopäätöksen, ettei lumetuskaan pelasta pieniä hiihtokeskuksia eivätkä ne näin ollen tule taloudellisesti kannattaviksi, kun lämpimät kelit yhä vain lisääntyvät.

Aikooko Kuopion kaupunki heittää rahojamme kaivoon rakentamalla rinneyrittäjälle lumetusveden johdon Iso-Valkeiselta Antikkalaan? Kun kannattamaton toiminta loppuu, on luonto ja maisema tuhottu pysyvästi.

Kuopio on sitoutunut toiminnassaan kestävään kehitykseen, jonka perusehtona on biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemien toimivuuden säilyttäminen sekä ihmisen taloudellisen ja aineellisen toiminnan sopeuttaminen pitkällä aikavälillä luonnon kestokykyyn.

Puijon luontoarvot ovat korvaamattomia. Päättäjät eivät vain näe metsää puilta. Taloudellisten, lyhytnäköisten ja markkinahakuisten voitontavoittelijoiden pyrkimyksenä on muuttaa kaikki mahdollinen rahaksi.

Puijolle voi vielä ideoida ympärivuotisia toimintoja ja tapahtumia. Siellähän on jo frisbeegolfrata, maastopyöräilylle reittejä ja retkeilypolkuja. Erilaisia ideoita varmaan löytyisi lisääkin ilman, että Puijon luontoarvoihin koskettaisiin.

Kuopiossa on tehty vuosittain mittavia ja kalliita investointeja erilaisiin urheilu- ja liikuntalajeihin, viimeksi onneton keinojäärata Petoselle, Puijon laakso-alueen laajat liikenteelliset muutokset urheilutapahtumia ajatellen, jää- ja uimahalli. Lisäksi meillä on Kuopio-halli, Savon Sanomat Areena, keinolumen latu ja sille tehdyt mittavat ja kalliit latupohjan rakentamiset, pesäpallostadion ja lukuisat muut urheilu- ja luistelukentät ja kuntoiluhallit, Finland IceMarathon-tapahtuma. Maksamme myös kaiken tuon ylläpidosta, kunnostuksesta ja asiakaspalvelusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu