Ravintolat auki terveysja yrittäjyys edellä

Ravintoloiden pitäisi avata asiakaspaikkansa kesäkuun alusta alkaen osana koronarajoitusten purkutoimia. Ala odottaa kuitenkin yhä hallituksen linjauksia käytännön yksityiskohdista.

Hallituksen sisällä vallitsee erimielisyyttä muun muassa siitä, noudatetaanko koko maassa yhteisiä sääntöjä vai räätälöidäänkö ne erilaisiksi tautitilanteen mukaan. Keskusta ajaa alueellista päätösvaltaa, vihreät puolustavat valtakunnallista mallia. Myös aukiolo- ja anniskeluajoista on keskusteltu.

Selvänä voi pitää vaatimusta turvaväleistä. Yleisesti Euroopassa on päädytty rajaamaan asiakasmäärät enintään puoleen alkuperäisestä. Niin ikään järkevä vaatimus poikkeusoloissa on pöytiintarjoilu, joka myös ohjaa toimintaa ruokailupainotteiseksi. Hallituksessa suhtaudutaan epäilevästi pelkästään alkoholianniskeluun nojaaviin baareihin ja yökerhoihin, joissa koronavirus voi levitä tehokkaasti.

Koronarajoitusten purku muodostaa kyllin vaativan yhtälön terveyspoliittisesti. Kun samaan kokonaisuuteen lisätään alkoholipolitiikka ja aluepolitiikka, saadaan helposti aikaan sekava keitos.

Alueellinen harkinta ravintoloiden sääntelyssä noudattaisi kirjaimellisesti hallituksen luonnostelemaa hybridistrategiaa, jossa rajoituksia jatkossa muutenkin sovellettaisiin paikallisesti. Toisaalta maakuntakohtainen vaihtelu toisi omat ongelmansa. Jos esimerkiksi baarien sallimisessa ja alkoholin anniskelussa olisi suurta vaihtelua, se kannustaisi ”shoppailuun”, jossa ravintolailtojen takia matkustettaisiin pitkiäkin matkoja. Taudin leviämisen ehkäisyn kannalta tällaisia oheisseurauksia tulisi ehdottomasti välttää.

Alkoholin myynnin rajoittaminen esimerkiksi kello 21:een illalla on ymmärrettävää siitä näkökulmasta, että ihmisten ei haluta toimivan humalassa koronalinkoina. Kysymyksessä on kuitenkin nähtävissä poliitikkojen suuri houkutus soveltaa omaa ideologista ja arvolähtöistä katsantokantaansa. SDP:ssä ja keskustassa raittiusaate elää vahvana, vihreissä ollaan vapaamman alkoholilainsäädännön kannalla.

Hallituksen on pyrittävä ravintoloiden asiassa yksituumaisuuteen ja objektiiviseen kokonaisharkintaan. Juuri nyt on väärä aika aluepoliittiselle kotiinpäinvedolle tai oman alkoholipoliittisen linjan ajamiselle koronan varjolla. Kysymystä on lähestyttävä korostetusti yrittäjyys edellä, terveyttä unohtamatta, sillä pelissä ovat tuhannet työpaikat. On tarpeen ymmärtää, että ravintoloitsijat lopulta tekevät omat ratkaisunsa.

Jos toiminta ei ole kannattavaa, ravintolat pysyvät kiinni ja suuri osa lopettaa. Se olisi huonoin mahdollinen vaihtoehto työllisyyden kannalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu