Ruoka on tarpeista ensimmäinen

Anne Aholainen Puheenjohtaja Leppävirran sosialidemokraatit ry

Nälkäisten vatsat eivät suudelmista täyty, lauletaan tutussa laulussa. Yhdenvertaisesta ruoka-avusta ja sen riittävyydestä huolehtiminen on tärkeää tässä poikkeustilanteessa.

On tärkeää, että siitä huolehtivat sellaiset toimijat (esimerkiksi järjestöt tai seurakunnat), joilla on osaamista kohdata ruokakassin ohessa myös yksilö ja auttaa eteenpäin vaikean elämäntilanteen selvittämiseksi.

On ennakoitavissa, että lomautukset ja työttömyys ovat lisääntymässä ja aiheuttavat äkillistä uutta avuntarvetta erityisesti lapsiperheissä ja nuorten osalta. Poikkeustila sulkee tärkeitä kontakteja lasten ja nuorten tilanteen esiin tulemiseksi.

Matalan kynnyksen ruoka-apu on tärkeä väylä perheiden tilanteen selvittämiseen ja avun saantiin myös muissa ongelmissa.

Leppävirran Sosialidemokraatit ry on käynnistänyt Avun Aalto -haastekampanjan varojen saamiseksi ruoka-apua jakaville paikallisille toimijoille.

Haastamme sinua ja yhteisöäsi etsimään oman paikkakuntasi ruoka-apua jakavan tahon ja lahjoittamaan varoja ruoka-apuun. Olemme itse valinneet ensimmäisen aallon kohteeksi Leppävirran seurakunnan diakoniatyön ja sen hätäaputilin.

Leipäjonot ovat olleet hyvinvointi-Suomen Akilleen kantapää. Ne ovat olleet muistutus siitä, että sosiaaliturvamme on riittämätöntä turvaamaan osan ihmisistä toimeentuloa edes perustarpeiden osalta.

Riittävälle sosiaaliturvalle on vaikeaa saada kannatusta, koska yhteiskuntamme eri väestöryhmät ovat erkaantuneet vaikeassa taloudellisessa asemassa olevien ihmisen tilanteesta.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila ja vaikutukset talouteen tekevät näkyväksi yhteiskuntamme jakolinjoja. Toivomme, että tämä kaventaa empatiakuilua eri väestöryhmien välillä, sillä onnettomuus voi kohdata meistä jokaista ja sysätä äkillisen avun tarpeeseen.

Tässä hetkessä toivomme, että jokainen tarttuu Avun Aalto -haasteeseen ja osoittaa varoja paikkakuntansa ruoka-apua jakavalle toimijalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu