Koulut sopeutuvat vielä kerran poikkeusoloihin

Suomen peruskoulun historian kummallisin lukuvuosi päättyy Suvivirteen reilun kahden viikon päästä. Sitä ennen kouluissa on sopeuduttava vielä yhteen mullistukseen, kun oppilaat ja opettajat palaavat tänään etäopetuksesta koulurakennuksiin.

Koulujen avaamista edelsi kiivas yhteiskunnallinen keskustelu, jossa toisessa vaakakupissa painoivat lasten oikeudet ja toisessa terveysriskit sekä kahden viikon takia tehtävän paluun suhteellisen vähäisenä pidetty hyöty. Opetusministeri Li Andersson (vas.) oli alusta alkaen kouluihin palaamisen kannalla, kun taas opettajien ammattijärjestö OAJ puolusti etäkoulunkäynnin jatkamista.

Ennen vappua ilmoittamassaan päätöksessä Andersson katsoi, ettei etäjärjestelyn purkamiselle ollut vaihtoehtoja. Ratkaisevaksi koitui tuolloin THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön arvio, jonka mukaan lasten osuus koronaviruksen leviämisessä on häviävän pieni. Terveysasiantuntijoiden uusi näkemys kumosi valmiuslain mukaisen välttämättömyysehdon, jonka nojalla oppilaiden eristäminen katsottiin aiemmin pakolliseksi epidemian etenemisen hillitsemiseksi.

Koulunkäynti ei kuitenkaan ole tänä keväänä enää entisensä. Lasten pienikin riski sairastua koronavirukseen tai levittää sitä pyritään minimoimaan. Koulumaailmassakin avainasemassa on sosiaalinen etäisyys. Esimerkiksi Kuopiossa otetaan peruskoululaisten käyttöön lisätiloja lukioista ja nuorisotoimesta. Etäisyyttä hallitaan myös porrastamalla koulupäivien alkamista ja päättymistä sekä ruokailua ja välitunteja.

Suurelta osin valta ja vastuu käytännön järjestelyistä on kouluilla. Esimerkiksi ryhmäkokoja ei ole Suomessa rajattu, vaikka Euroopan tartuntatautivirasto on siihen kehottanut. Mahdollisia vaaran paikkoja ovat taksikyydit, joissa noudatettavista etäisyyksistä ei ole myöskään annettu tarkkaa valtakunnallista ohjeistusta.

Sittemmin ministeri Anderssonkin on epäsuorasti myöntänyt, että terveysriskit ovat todellisia. Tiistaina hän totesi, että jos tartunnat lähtevät kasvuun, päätös yksittäisen koulun sulkemisesta voidaan tehdä päivässä. Lausunto lisää vielä kerran epävarmuutta kouluissa. Uudelleensulkemisen uhka murentaa uskottavuutta koulujen avaamispäätöksen perustelulta, jossa vedottiin juuri terveysriskien vähäisyyteen.

Koulut ovat viimeiset kaksi viikkoa liiankin paljon vartijoina. Epätietoisuutta on yhä siitä, riittääkö oppilaan poissaoloon rehtorin lupa vai tarvitaanko lääkärinlausunto.

Poissaolohakemusten harkinta on tapauskohtaista, mutta harkinnassa on noudatettava selvää eettistä periaatetta. Jos oppilas tai hänen perheenjäsenensä kuuluu koronaviruksen riskiryhmään, ei terveyttä ja henkeä pidä missään tapauksessa vaarantaa kahden kouluviikon takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu