Punakynä taskusta käteen

Talouden soisi kehittyvän niin, että Kuopion tori pysyisi edelleen vilkkaana. Marko Happo

Pekka Rantala Kuopio

Kuopion kaupunki on perustanut työryhmän valmistelemaan päätöksiä taloutensa parantamiseksi pandemian vuoksi. Muutostarve lähtee ajallisesti paljon kauempaa. Kuopio on velkaannuttanut itsensä korviaan myöten. Olemme nyt lähes Suomen velkaisin kymmenen suurimman kaupungin joukossa. Kaupunkikonsernilla on velkaa noin 11 000 euroa asukasta kohden, kun mukaan lasketaan vuokravastuut.

Jatkuva lainanotto on tullut tiensä päähän, myös veronkorotusten aika on ohi. Velalla ei voi loputtomiin rakentaa vetovoimaista kaupunkia. On tullut aika panna suu säkkiä myöten.

Taloudenpidon epäonnistumiseen on vaikuttamassa valtuuston ja kaupunginjohdon lisäksi kaupunginhallitus ja sen omistajaohjausjaosto, lukuisa määrä kaupungin omistamia yhtiöitä sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, joka näyttää elävän varsin vapaata elämää taloudessaan.

Omistuksenohjausjaoston päätöksistä voi havaita ylimalkaisten taloudellisten raporttien ja tarvittavien toimenpiteiden yhteyden heikkouden.

Huolestuttavaa on, että kaupungin väestönkasvu on hiipunut vuodesta 2016. Tilastokeskuksen arvio on noin 0,3 prosentin kasvu vuodessa, joka tarkoittaa vain noin 350 asukkaan vuotuista kasvua seuraavien 10 vuoden aikana. Jyväskylä ja Oulu kasvavat kaksi kertaa nopeammin ja pääkaupunkiseutu neljä kertaa nopeammin. Työpaikkojen lisäys yleensä myötäilee väestönkasvua.

Tilastokeskuksen lukujen perusteella Kuopion asuntotuotanto asettuu tulevina vuosina noin 400 asunnon tasolle. Kaupunki on vielä vuonna 2019 arvioinut sen olevan yli 1 000 asuntoa vuodessa. Kuopiota kaavoitetaan ja kunnallistekniikkaa rakennetaan tätä massiivista asuntotuotantoa varten kiivaalla tahdilla aina Hiltulanlahtea myöten.

Kärkihankkeena on mittavaksi suunniteltu Savilahti, jota onkin vietävä eteenpäin. Alue näyttää kuitenkin muodostuvan jo infran vuoksi kalliiksi, millä voi olla vaikutusta yritysten sijoittumiseen ja asuntotuotantoon. Savilahden asukasmääräksi vuonna 2030 on arvioitu 7 000 asukasta ja 3 000 uutta työpaikkaa. Luvut sisältävät suunnittelun pohjaksi pahan mittavirheen. Hanketta pitää viedä eteenpäin, mutta realismin pohjalta. Suomen taantuma on nähtävä Kuopion mahdollisuutena.

Asemakaavoituksen painopistettä on siirrettävä kaupallisten ja palveluyritysten tarpeisiin. Keskustan yleiskaava, Tasavallankadun alue ovat esimerkkejä kaavoituksen uudistamisen hitaasta etenemisestä.

Kuopio kärsii pitkään Finnpulpin menetyksestä. Mitään varasuunnitelmaa ei näytä olevan, joten keskiasteen koulutuksen saaneiden henkilöiden työpaikan löytymisen sijasta ovat muuttolaatikot liian monessa perheessä kenties pakattuina.

Kuopion elinkeinopolitiikka ja -strategia on tarpeen nopeasti uudistaa, hyvin toimineelle yrityspalvelullemme on annettava entistä vahvempi mandaatti. Eri asia on, kykenevätkö päättäjämme siihen. Kunnallisvaaleja ei kannata lähteä odottelemaan, ajaudumme nykymenolla kriisikuntien joukkoon. Valtiolta on turha odotella apua, velassa on sekin. Nopeimmin saa kulurakennetta korjattua uudistamalla tuntuvasti kaupungin organisaatiota. Se tarkoittaa yt-neuvotteluja, toimenkuvien muuttamista ja mahdollisesti myös irtisanomisia.

Nykyinen investointiohjelma on rohjettava heittää roskakoriin. Kaupunkia ja sen palveluja on rakennettava nykyisen kasvun mukaisena. Investointiohjelmat on syynättävä jokaisen yhtiön, liikelaitoksen ja sairaanhoitopiirin osalta. Punakynä on oltava kädessä, ei taskussa.

Talouden seuranta on saatettava uudelle tasolle, kustannusten ylityksiin on puututtava viipymättä. Kuopio elää nyt etsikkoaikaansa, säilymmekö edes kohtuullisella kasvu-uralla, vai putoammeko luusereiden joukkoon. Vielä on pitkä matka Hyvän Elämän Pääkaupungiksi. Johdon on nyt näytettävä, miten etenemme sinne.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu