Kapina karanteenia vastaan

Lääkäri 70+ vuotta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL ) virallinen tilasto antaa erilaisen kuvan koronatilanteesta kuin hallitus ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat omassa tiedotuksessaan luoneet.

Koronatestipositiivisia eli sairaita on 20 – 59-vuotiaissa 134, 60 – 69-vuotiaissa 76, 70 – 79-vuotiaissa 50 ja 80+-vuotiaissa 137 henkilöä/100 000.

Luvut osoittavat, että 70+-vuotiaat ovat kaikkein vähiten sairastunut ikäryhmä ja 80+-vuotiaat samaa tasoa kuin työikäinen väestö. Tietysti voi sanoa, että karanteenin ansiosta ikäihmiset ovat välttyneet sairastumiselta.

Koronaan kuolleiden mediaani-ikä on 84 vuotta ja yli 90 prosentilla oli yksi tai useita pitkäaikaissairauksia, yleisimpiä sydänsairaudet ja diabetes.

Viranomaisten antamasta mielikuvasta poiketen koko 70+-vuotias väestö ei ole raihnaista ja sairasta väkeä, jota pitäisi kokonaisuutena suojella karanteeninomaisesti. Vaikka karanteeninomaiset olot ovat virallisesti vain viranomaisten suositus, 70+-vuotiaat ovat kokeneet sen eristyksenä muusta yhteiskunnasta.

Hallitus voisi ilmoittaa, että ainakin 70 – 79-vuotiaat voisivat saada “virallisen” luvan normaaliin elämään käsiä pesten, hihaan yskien ja kahden metrin etäisyyden säilyttäen. Ymmärrän hyvin, että vaikeita sairauksia omaavien riskiryhmäläisten tulisi noudattaa tiukempia sääntöjä.

Hoitolaitoksissa tulisi jatkaa tiukoin ohjein ja vierailukaranteenein, ettei uusia koronaryppäitä pääse syntymään. Ulkoilun ja puiden halaamisen lisäksi olisi mukavaa ja mielenterveyden kannalta virkistävää tavata muitakin ihmisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu