Johtaminen on vaikea duuni

Jukka Kääriäinen Iisalmi

Suomessa on yleisesti ongelmia johtamisessa. Se koskee myös urheilua.

Tutkija Tapani Hautamäki avasi hyvällä tavalla keskustelun urheilujohtajuudesta (SS 3.3.). Hänkin muistuttaa mieliin vuoden 1966 Budapestin yleisurheilun EM-kisat, jossa Suomi jäi ilman mitalia. Pauli Nevala oli neljäs keihäässä.

Siitä alkoi arvostetun urheilujohtaja SUL:n puheenjohtaja Jukka Uunilan pitkä ura menestyksekkäänä urheilujohtajana. Uunila sai aluksi myös arvostelua ja kritiikkiä osakseen. Oltiin pohjalla, se on tietysti kuoppa, mutta on toisaalta hyväkin lähtökohta tehdä työtä paremman eteen.

Tuli Arthur Lydiard, joka käänsi kestävyysjuoksun kelkan, ja siirryttäessä 1970-luvulle, koko vuosikymmen oli melkoista kulta-aikaa yleisurheilussa. Silloin myös valmentajat ja lajipäälliköt olivat tärkeässä asemassa.

Urheilujohtajuus on vähän kummajainen. Jo Urho Kekkonen 1930-luvulla oli kovan luokan urheilujohtaja oman urheilu-uransa jälkeen. Oli koko elämänsä mukana vaikuttamassa urheilun ja liikunnan puolesta. Kun hiihdon olympiavoittaja Kalevi Hämäläinen pudotettiin kisajoukkueesta, Kekkonen olisi halunnut Hämäläisen kisoihin, johtajuutta sekin.

Tänä päivänä johtajuus liike-elämässä ja muualla on saanut valmennuksellisia piirteitä tai ainakin pitäisi saada. Niin pitäisi olla myös urheilussa, ei selkeää urheilujohtajuutta pelkästään ilman valmennuksen ja huollon ymmärtämistä.

Mukaan tulee raha, joka näyttelee liiankin suurta osaa. Ei laiteta urheilijana itseänsä likoon, jos ei ole rahaa. Puhutaan jo, että huippu-urheilulla pitäisi olla oma laki (SS 3.3.). Ministeri Lauri Tarasti toteaa HS:n jutussa, että ”puhutaan taloudesta, siitähän kaikki aina itkevät”.

Mutta ensin pitää laittaa lenkkikengät jalkaan ja juosta vähintään 100 kilometriä viikossa useita vuosia tai hiihtää tuhansia kilometrejä vuodessa näyttääkseen itselleen ja muille. Tämä ei maksa juuri mitään.

Olen Hautamäen kanssa samaa mieltä siitä, että hiihto ja yleisurheilu, aiemmat vahvat lajit tekevät heikkoja tuloksia. Onko se urheilujohtajuuden puutetta vai sitä, että maailma muuttuu ja joukkuelajit valtaavat nuoret mukaan? Hyvä sekin.

Urheilujohtajuudesta tarvittaisiin enemmän seminaareja. Suomalainen penkkiurheilija odottaa menestystä. Urheiluseuratoiminta ja seurajohtajat ovat myös omalla johtamistyylillään linkki urheilujohtajuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu