Pelkoon aletaan kyllästyä

Suomalaisten koronaviruspandemiaa kohtaan kokema pelko on Uutissuomalaisen gallupin mukaan vähentynyt selvästi huhtikuun lopussa verrattuna kuukauden alkupäiviin. Yleensä pelko on kielteinen tunne, jonka hälveneminen on hyvä asia, mutta korona-ajassa uutisen sanoma on ristiriitainen.

Todellisen vaaran uhatessa on täysin asiaankuuluvaa suhtautua peläten. Parhaimmillaan asennoituminen johtaa toimintaan, jolla vaara vältetään tai riskit minimoidaan. Pahinta tuhoa koronavirus on saanut aikaan siellä, missä riskeihin suhtauduttiin huolettomasti liian pitkään.

Toisaalta kukaan ei jaksa pelätä aktiivisesti loputtomiin, vaan uhan läsnäoloon turrutaan. Parhaassa tapauksessa varautumiseen on sopeuduttu ja se on muuttunut niin luonnolliseksi osaksi arkea, että stressitila laantuu.

Uutissuomalaisen gallupin mukaan vähiten pelkoa kokevat nuoret aikuiset, mikä on ymmärrettävää, sillä he sairastuvat hyvin harvoin taudin vakavimpaan muotoon.

Ongelmia kuitenkin seuraa siinä tapauksessa, että poikkeusoloihin uuvutaan ja varuillaan olo herpaantuu, vaikka uhka ei ole poistunut. Valmiuslaki on ollut voimassa noin kaksi kuukautta. Vielä ei olisi varaa taisteluväsymykseen, sillä epidemian huippu voi ajoittua Suomessa vasta syksylle.

Myönteisintä gallupissa on ihmisten lisääntynyt luottamus omaan jaksamiseensa ja taloudelliseen pärjäämiseensä.

Synkät uutiset päivästä toiseen eivät ole lannistaneet suomalaisten sisua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut