Kuopion kaupungin tulee panostaa henkilöstöönsä

Taukoliikunta on tärkeä tekijä työhyvinvoinnissa. Marika Lumme

Aarni Mustonen Psykologi Kuopio Kaisa Kantele Sosiaalityöntekijä Kaupunginvaltuutettu (vihr.) Kuopio

Kuopion kaupunki on yrittänyt vähentää työntekijöidensä sairaus­poissaoloja koko kuluneen valtuustokauden ajan. Tulokset ovat kuitenkin jääneet heikoiksi, kuten käy ilmi kaupungin tilinpäätöksestä.

Tavoitellun kahden sairaspäivän vähenemisen sijaan sairauspoissaolot vähenivät viime vuonna 0,3 päivää henkilötyövuotta kohden. Tämä on alle kahden prosentin vähennys.

Yleisimpiä sairauspoissaolojen syitä olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveyteen liittyvät syyt. Kuopion kaupungilla on yli 7000 työntekijää. Kyse ei siis ole vähäpätöisestä joukosta.

Työelämä on käynyt menneitä vuosikymmeniä vaativammaksi. Toisaalta vallitsee laaja tieteellinen yksimielisyys, että korkea stressi lisää sekä mielenterveysoireita että somaattista sairastavuutta.

Sairauksien ennaltaehkäisy on ylivoimaisesti halvin tapa hallita niihin liittyviä kuluja, sillä sairaudet voivat kroonistua. Seurauksena voi olla haittaa työntekijälle ja kuluja työnantajalle.

Pahimmillaan sairastaminen johtaa työntekijän pysyvään työkyvyttömyyteen.

Kaikki hyötyvät siitä, että kaupungin organisaatiossa kiinnitetään huomiota työntekijöiden kuormitukseen ja jaksamiseen.

Miten huolehdimme henkilöstön työssä jaksamisesta? Syksyllä käynnistyneet yt-neuvottelut saatiin hädin tuskin päätöksen koronakriisin iskiessä.

Nyt olemme uuden haasteen edessä: lomautuksia toteutetaan ja monia toimintoja on pitänyt nopeasti muokata uuteen tilanteeseen sopiviksi.

On odotettavissa, etteivät sairauspoissaolot laske tämän vuoden aikana. Kovissa muutoksissa ja oudossa yhteiskunnallisessa tilanteessa sekä työntekijöiden että esimiesten jaksaminen on koetuksella.

Kaupungin työntekijöiden jaksamisen tukea on kehitettävä vaikeassa taloustilanteessakin.

Erityisen tärkeää on varmistaa, ettei yksittäisen työntekijän taakka kasva liian suureksi. Töiden on jakauduttava riittävän monelle tekijälle.

Työssä jaksamista tukevia asioita voivat olla esimerkiksi mahdollisuudet työajan lyhentämiseen, työpäivän rytmittämiseen ja liikuntaan työajalla. Kokemus siitä, että voi vaikuttaa työnsä sisältöihin ja tulla työyhteisössä kuulluksi, on jaksamisen kannalta merkityksellistä.

Hyvinvoivat työyhteisöt tarvitsevat osaavaa johtamista.

Kaupunki on panostanut työergonomiaan ja työturvallisuuteen, ja tulokset näkyvät työtapaturmien vähenemisenä. Nyt olisi syytä ottaa käyttöön kaikki keinot, joilla työssä jaksamista tuetaan.

Tätä työtä pitää tehdä suunnitelmallisesti ja kokonaisvaltaisesti. Panostamalla henkilöstön jaksamiseen vaikutamme ratkaisevasti myös asukkaiden saamien palvelujen laatuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu