Äidit ovat juhlan arvoisia kaikkina aikoina

Äitienpäivää ei ole peruttu, mutta tänä keväänä juhlissa on turvauduttava poikkeusjärjestelyihin.

Tavallisessa perheessä esimerkiksi isoisoäiti voi olla hoitokodissa, isoäiti vapaaehtoisessa karanteenissa ja äiti normaalisti kotona, mutta vapaapäivällä etätöistä. Isoisoäitiä ei pääse tapaamaan, mutta häntä voi ilahduttaa soittamalla. Isoäidin kanssa kahvitellaan ja vaihdetaan kuulumisia pihamaalla. Äidille tuodaan kukat, kortit ja aamiainen sänkyyn niin kuin aina ennenkin, mutta äitienpäivälounas nautitaan kotona noutoruokana.

Ajatus on taas kerran tärkein. Koronavirusepidemiaa ei pidä vääntää väkisin myönteiseksi opetukseksi eikä koristella kultareunuksin. Useimmat se kuitenkin laittaa pohtimaan arvojärjestystä. Aivan tavallinen arki, joka on väliaikaisesti menetetty, on kirkastunut monen mielessä elämän ykkösasiaksi, johon paluusta unelmoidaan. On saatettu oivaltaa, miten hyvin asiat ovat olleetkaan, kaikista ihmiselon varrella eteen tulevista vaikeuksista ja vastoinkäymisistä huolimatta.

Hyvään elämään kuuluvat terveys, työ ja muut materiaaliset edellytykset, mutta suurimmalla osalla myös perhe ja lähes kaikilla joku läheinen ihminen.

Poikkeusaikana perheyhteys ja läheisyys ovat jakaantuneet entistä epätasaisemmin. Vanhukset ja muut koronaviruksen riskiryhmäläiset ovat joutuneet oman harkintansa mukaan eristäytymään muista. On pudottu yksinäisyyteen, jollaista ei ole kenties koskaan elämässä koettu.

Toisaalla monessa perheessä on ollut sitäkin vilkkaampaa, kun sekä vanhemmat että lapset ovat vetäytyneet kotiin työskentelemään ja käymään koulua etänä. Tämäkin poikkeustilanne saa helposti pohtimaan omia valintoja, parisuhdetta ja perheen sisäistä dynamiikkaa.

On ymmärrettävää, että hankausta syntyy, jos ollaan aamusta iltaan enemmän tai vähemmän toisten iholla. Pitkä pinna ja arjen rosojen sietäminen ovat arvossaan, kuten myös sen vastapainona kunnioitus toisen oman tilan tarvetta kohtaan.

Perheenä toimimisen vakiintuneet tottumukset voivat näyttäytyä uusista näkökulmista. Esimerkiksi molempien vanhempien työskentely kotona voi tehdä entistä selvemmin näkyväksi kotitöiden jakaantumisen vapaa-ajalla.

Jos perusasiat ovat kunnossa, aika on ihmisen arvokkain pääoma. Sen antaminen on lahjoista parhain niin äitienpäivänä kuin kaikkina muinakin päivinä. Aika vastavuoroisena lahjana on läsnäoloa ja toisen aitoa kohtaamista, mutta myös tekoja yhteisen hyvän eteen. Äidit tapaavat tehdä perhearjessa näkyvän lisäksi paljon näkymätöntä ja epäkiitollista työtä. Tänään on muiden perheenjäsenten aika antaa aikaansa äideille.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut