Lapsiystävällinen Kuopio on taas unohtamassa pienet

Syvänniemen asukkaat jatkavat taisteluaan Kemppaanmäen koulun puolesta. Aake Roininen

Sanna Turpeinen Paula Rissanen Linta Laitinen Tuomo Laitinen Eija Venäläinen

Kemppaanmäen koulun kohtalo tuntuu olevan sinetöity. Opetuspuolen päättäjät toimivat nopeasti ja tehokkaasti siirtääkseen lapset koulusta pois, eikä jatkosta ole mitään tietoa.

Kemppaanmäen koulun oppilaiden siirrossa on edetty erikoisessa järjestyksessä. Helmikuussa tulivat oppilaaksiottopäätökset Kemppaanmäen kouluun. Melkein heti perään tehtiin linjaus, ettei koulu ole toiminnassa tulevana lukuvuonna ja oppilaat siirretään toisiin kouluihin.

Vanhemmille järjestettiin keskustelutilaisuus maaliskuussa. Hallintopäätöstä siirroista ei kuitenkaan tehty, eikä oppilaaksiottopäätöksiä kumottu, joten meillä ei ollut valitusoikeutta. Ensimmäinen varsinainen päätös, mihin vanhemmat voivat hakea muutosta tai valittaa, on tullut huhtikuussa. Päätösten puutteellisuutta perustellaan sillä, että tilanne on väliaikainen. Väliaikaisuus kuitenkin tarkoittaa sitä, että suunnitelmat oppilaiden tulevaisuudesta pitäisi olla selvillä. Näitä suunnitelmia emme toistuvista kyselyistä huolimatta ole saaneet.

Lapsivaikutusten arviointi tulee tehdä aina, kun tehdään päätöksiä jotka koskevat lapsia. Siinä arvioidaan päätösten ja toimenpiteiden vaikutuksia lasten ja lapsiperheiden hyvinvointiin ja lasten oikeuksien toteutumiseen.

Kuopion kaupunki on toistuvasti päätöksissään sivuuttanut arvioinnin ja perustellut sen sillä, että se on tarpeeton. Se, että sitä ei ole jossain kohtaa osattu vaatia, ei tarkoita, etteikö se olisi pitänyt tehdä. Syvänniemellä oppilaiden siirron myötä lasten koulumatkat pidentyisivät, ryhmäkoot kasvaisivat ja heidän tuttu ja turvallinen kasvuympäristönsä vietäisiin. Kemppaanmäen koulun kohdalla kaupunki on huolissaan lasten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Koulussa ei ole yhtäkään sisäilmasta oireilevaa lasta tai työntekijää, toisin kuin kouluissa joihin oppilaat halutaan siirtää.

Miten voidaan perustella lasten hyvinvoinnin turvaaminen, kun lapsia siirretään kouluihin, joissa on jo oireilua?

Koulun kunnosta kaupungilla on ollut käsitys jo vuoden verran. Selvitystä vanhan korjaamisesta tai luvatusta uudesta koulusta ei kuitenkaan ole tehty, vaikka päätös uudesta koulusta on tehty jo ajat sitten.

Osa päättäjistä ajattelee, ettei Syvänniemelle tarvita uutta koulua. Syvänniemelle on juuri kaavoitettu runsaasti uusia tontteja, meillä ovat hyvät työmatkayhtey­det moneen suuntaan ja yhdistyksiä, jotka aktiivisesti kehittävät kylän aluetta ja palveluita. Kouluyksikölle on todella tarve, sillä sen yhteyteen saataisiin myös päiväkodille nykyaikaiset ja toimivat tilat. Tällä hetkellä päiväkoti toimii vuokratuissa ahtaissa tiloissa, ja hoitopaikkoja on jonotettu pitkään. Kun yhdistetty päiväkoti- ja koulurakennus tulisi sille jo varatulle paikalle, säästettäisiin kuljetuskustannuksissa ja lapsilla olisi tuttu kasvuympäristö ensimmäisestä ikävuodesta alkuopetuksen päättymiseen asti.

Tässä ei mennä lasten etu edellä, vaikka kaupunki näin on moneen otteeseen korostanut. Eihän taas säästetä pienten kustannuksella?

Kemppaanmäen koulun vanhempien työryhmän puolesta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu