Lasten oikeudet painoivat riskejä enemmän

Peruskoululaiset palaavat kouluihin kahden viikon päästä torstaina, opettajien ja huolestuneiden vanhempien vastustuksesta huolimatta. Hallituksella ei ollut lopulta juridisesti muuta mahdollisuutta kuin avata koulut.

Etätyöskentelyyn päädyttiin valmiuslain nojalla, kun oppilaiden eristäytyminen katsottiin pakolliseksi koronavirusepidemian leviämisen hillitsemiseksi. Välttämättömyysehto purkautui, kun terveysasiantuntijat arvioi- vat kouluihin palaamisen turvalliseksi. Samalla poistuivat edellytykset sille, että valmiuslaki olisi kumonnut perusopetuslain kohdan, jonka mukaan opetusta voi antaa vain koulussa. Lapsen oikeus koulunkäyntiin painoi enemmän kuin terveysriskit, joita pidettiin viimeisimpien tietojen mukaan vähäisinä.

Nurina ei opettajakunnassa lopu, sillä kevät on ollut heille raskas ja yhä raskaammaksi käy. Kaikki muuttuu vielä kerran, ja vain kahden viikon takia. Perinteisesti kouluissa viimeiset viikot ovat olleet kevennettyä laskeutumista kohti kesälomaa. Jos arvosanat on toukokuun puoliväliin mennessä jo käytännössä annettu, oppilaidenkin motivaatio opiskeluun voi jäädä matalaksi.

Päätös on pettymys myös osalle oppilaista. Etätyöskentely on parhaimmillaan taannut tunnollisille puurtajille opiskelurauhan luokan häiriköiltä. Erityisen ikävä loppukeväästä tulee koulukiusatuille, jotka jo ehtivät huokaista helpotuksesta, mutta joutuvat vielä palaamaan piinaansa.

Toisaalta luultavasti suuremman joukon sosiaalinen hyvinvointi vaikutti etenkin opetusministeri Li Anderssonin (vas.) harkinnassa. Kahden viikon kasvatuksellista antia ei pidä liioitella, mutta koulu voi olla lapsille henkireikä varsinkin perheissä, joissa on sisäisiä ongelmia. Valtaosalle lapsista on kivaa päästä vielä tapaamaan kavereita. Vanhemmat voivat taas helpommin käydä töissä tai keskittyä etätöihin.

OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan yksikään rehtori tuskin hylkää yhtään poissaloanomusta (Ilta-Sanomat 29.4.). Andersson katsoo päinvastoin, ettei poissaolo ole subjektiivinen oikeus. Lääkäri päättää, estääkö lapsen tai perheenjäsenen perussairaus paluun kouluun.

Luukkaisen kapinahenkiseen sanomaan sisältyy vakava viesti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtajan Mika Salmisen mukaan lapset saavat harvoin tartunnan ja sairastavat lievässä muodossa.

Lääkärien on kuitenkin välttämättä arvioitava poissaoloanomuksia riskien nollaamisen lähtökohdasta. Hallituksen päätöksen seurauksena ei saa ilmaantua yhtään tapausta, jossa joku sairastuu kuolettavasti lapsen koulusta mukanaan tuomasta viruksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu