Koronavuosi muuttaa monta asiaa yhteiskunnassa

Näin tiiviissä tunnelmissa on vietetty vappua Kuopion torilla normiaikoina, vaan nyt on toisenlaista. Aake Roininen

Marja Berg Erikoislääkäri Kuopion kaupunginvaltuutettu (vihr.) Valtuustoryhmän puheenjohtaja Pohjois-Savon maakuntahallituksen jäsen

Vuosi 2020 jää historiaan koronapandemian ajanjaksona, moni asia muuttuu. Sosiaalisen kanssakäymisen rajoitusten tarkoituksena on hidastaa epidemian kulkua varmistaaksemme terveydenhuollon kestävyyden ja suojellaksemme riskiryhmiä sairastumasta heille usein kohtalokkaaksi koituvaan virusinfektioon. Siinä emme ole täysin onnistuneet, vaan hoivakodeissa on kuollut vanhuksia. Eliniän pituuden kääntöpuoli eristyksessä on lisääntynyt yksinäisyys.

Talous sakkaa. Kaikki muutokset, joita epidemia aiheuttaa, eivät kuitenkaan ole huonoja. Yhteisöllisyys on lisääntynyt ja huolehdimme naapureistamme ja karanteenissa olevista ihmisistä enemmän. Paikallinen yrittäjyys on nostettu sloganeihin. Ymmärrys yrityskentän monipuolisuuden ja elinvoimaisuuden merkityksestä on lisääntynyt. Julkisesti tuotetut palvelut ovat riippuvaisia yrityksistä työllistäjinä ja kansantalous vientiteollisuudestamme.

Elintarvikkeiden ja huoltovarmuuden kannalta tärkeiden tuotteiden kotimaisen tuotannon merkitys korostuu. Ruoantuotannon monipuolistamista tarvitaan myös viljelyyn käytetyn maan kunnon ylläpitämiseksi. Antibioottien käytön välttäminen eläintuotannossa ja niiden säilyttäminen reseptilääkkeinä ihmisten hoidossa on tärkeää antibioottiresistenssin lisääntymisen estämiseksi.

Halvimmalla hinnalla ei saa parasta, hyvästä kannattaa siis maksaakin. Ostakaamme kotimaista.

Digitalisaatio etenee, olemme oppineet pitämään kokoukset etänä, mikä vähentää liikennettä. Etätyö kakkosasunnoilla on myös lisääntynyt. Maaseudulla tyhjiksi jääneisiin virastotaloihin voisikin perustaa etätyöpisteitä nopein tietoliikenneyhteyksin mökkiläisten ja kuntalaisten käyttöön.

Terveyspalveluiden ulottaminen mökkipaikkakunnalla asuville voitaisiin huomioida tulevan sote-uudistuksen rahoituksessa. Monipaikkaisesta asumisesta maaseudulle voisi koitua lopulta hyötyä.

Korona opettaa meidät varautumaan myös muihin kriisitilanteisiin. Toivottavasti ymmärrämme myös ilmastonmuutoksen aiheuttavan tulevaisuudessa kriisin, mikäli emme hillitse ilmaston lämpenemistä. Pahin mahdollinen kriisi kuten sota voisi merkitä laajoja kaupunkilaisten evakuointeja, mikä vaatii maaseudulta valmiutta ottaa vastaan ihmiset ja ruokahuollon toimivuutta.

Tieteen ja tutkimuksen merkitys korostuu. Asiantuntijoilta ja päättäjiltä vaaditaan nopeaa reagointia. Viruksen ollessa uusi joudumme kuitenkin usein sanomaan: Me emme vielä tiedä. Tiedon kertyminen, datan kerääminen ja analysointi vievät aikaa. Populismin, valeuutisten ja lööppimedian toivoisin vähenevän.

Suomalainen yhteiskunta pärjää pandemiassa verraten hyvin, koska olemme kuuliaisia ja lapset käyvät koulua ja oppivat lukemaan. Yhdenvertaisuus ei toteudu lasten kotiolojen suhteen, mutta varhaiskasvatus ja koulu tasaavat eroja ja niihin kannattaa panostaa.

Vappu torilla perinteisine puheineen on peruttu, joten viettäkäämme vappua luonnossa liikkuen, niin korona unohtuu hetkeksi. Hyvää vappua kaikille, muistakaa pitää etäisyyttä kanssaihmisiin!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu