Koulujen avaaminen vaikea päätös hallitukselle

Suomen siirtyminen hybridistrate- giaan tarkoittaa hallituksen mukaan tehostettua koronaepidemian hallintaa. Siinä tavoitellaan edelleen entiseen tapaan viruksen leviämisen estämistä yhteiskunnassa.

Uutta on rajoitusten osittainen purkaminen. Rajoituksia on ajatus korvata testaa, jäljitä, eristä ja hoida -ajattelulla. Siinä laaja testaus, tehokas tunnistettujen tautitapausten ja -ketjujen jäljittäminen, sairastuneiden eristäminen sekä altistuneiden karanteeni estävät taudin etenemistä.

Mitä rajoitusten purkamisiin tulee, hallitus joutuu puntaroimaan asiaa hyvin tarkasti. Purkua on pohjustettu tällä viikolla asiantuntijoiden kommenteilla, mutta pääministeri Sanna Marin (sd.) ei ole lähtenyt ennakoimaan mitään ja viitannut vain ensi viikon neuvotteluihin.

Valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama valmisteluryhmä tekee esitykset 1. toukokuuta mennessä rajoitustoimenpiteistä irtaantumiseksi. Jo ennen sitä hallitus saa esitykset varhaiskasvatuksen ja koulutuksen osalta.

Kiirehtimisellä halutaan saada tieto koulutuksen järjestäjille, jotta ne voivat varautua koulujen avaamiseen ja lähiopetuksen järjestämiseen. Puolessavälissä ensi viikkoa saadaan siis tietoa, miten koulua Suomessa käydään toukokuussa ennen kesälomien alkamista.

Nykyisten opetusrajoitusten on kerrottu kestävän 13. toukokuuta saakka.

Ylen Ykkösaamussa lauantaina vieraillut THL:n johtaja Mika Salminen vältteli vastaamasta koulukysymykseen. THL on vasta päivittämässä suositustaan, ja Salminen viittasikin vain yliopistosairaaloiden lastenlääkärien kantaan, jonka mukaan koulujen kiinnipitämisestä ei ole ollut kovinkaan paljon hyötyä. Ryhmään kuulunut infektiolääkäri Harri Saxén joutui kuitenkin myöntämään, että ”systemaattista dataa” lasten roolista leviämisessä on hyvin vähän (Yle 23.4.).

Tässä valossa on ennakoitavissa, että purku olisi osittainen ja saattaisi koskea vain pienempiä oppilaita. Pääministeri Marin on kantanut huolta oppilaista, joiden kotiolot eivät ole kunnossa ja etäoppiminen haasteellista. Yksi monista kysymyksistä onkin näiden oppilaiden ja ryhmien tavoittaminen ilman, että kaikki palaisivat kouluun viimeiseksi kahdeksi viikoksi.

Tanska on jo purkanut koulurajoituksia. Kuvat kertovat telttakouluista ja useiden metrien turvaväleistä. Kuinka nämä ovat järjestettävissä Suomessa tasapuolisesti kaikille? Väljyyttä kouluihin tulisi todennäköisesti sen takia, että iso osa vanhemmista pitäisi lapset kotonaan Suomessakin Tanskan tapaan. Opetuksen järjestäjät ovat pitäneet kahden opetuskanavan, lähi- ja etäopetuksen yhtäaikaista ylläpitämistä vaikeana tai jopa mahdottomana (HS 23.4.). Tässäkin tilanteessa osa jäisi ilman opetusta, mikä tekee koulujen avaamisesta vaikean päätöksen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.