Nyt ei saa jäädä tuleen makaamaan

Eino Fagerlund Eläkeläinen, ent. Savon Yrittäjien toimitusjohtaja

Koronakriisi on hiljentänyt yritystoiminnan lähes totaalisesti. Ja edessä on vielä arvaamattoman pitkä aika hiljaiseloa. Synkkyys on vallannut niin talouden kuin mielenkin. Vaikka tästä noustaan, vaikutukset kestävät vielä vuosia ja joillekin jopa loppuelämän.

Tässä koko maailmaa ja lähes kaikkia yrityksiä ja ihmisiä koskevassa tilanteessa on kaksi vaihtoehtoa. Joko heittäydytään synkistelemään tai katsotaan jo nyt koronan yli kohti uutta tulevaisuutta. Herättelen kaikkia toimijoita nyt tarttumaan kaksin käsin rakentamaan uutta ja parempaa tulevaa. Nyt, siis nyt, jos koskaan, on siihen sopiva ajankohta.

Pienyrityksille on valtio myöntänyt pienen rahallisen tuen, joka tulee todella tarpeeseen. Tähän se ei saa kuitenkaan jäädä. Vaikka tuki on tarpeellinen, se on vain tekohengitystä ja auttaa ensimmäisen pienen kuopan yli. Uusia ja isompia on tulossa.

Kenen sitten on vastuu ottaa iso koppi ja ryhtyä toimeen? Ei ole yhtä tarpeeksi vahvaa tahoa, jonka pitäisi nyt yksin toimia. Nyt jos koskaan on laajan ja aidon eri toimijoiden välisen yhteistyön paikka. Pohjois-Savo voisi toimia valtakunnallisesti esimerkkinä. Eli julkiset rahoittajat (Pohjois-Savon liitto, ely-keskus), kunnat ja niiden yrityspalvelut, yrittäjä- ja elinkeinoelämän järjestöt, oppilaitokset ja myös media yhdessä pikaisesti pohtimaan ja ennen kaikkea päättämään toimista, joilla tuetaan yritysten uusien tuotteiden ja palvelujen kehittämistä.

Eikä pelkästään yksittäisten yritysten vaan ennen kaikkea yritysryppäiden yhteisiä tuotteita ja tuotekokonaisuuksia. Tämän parempaa aikaa verkostoitumiselle ei ole.

Ei saa jäädä tuleen makaamaan, sanottiin Tuntemattomassa sotilaassa. Nyt olemme samassa tilanteessa. Henkisesti ja jaksamisenkin kannalta on tärkeää suunnata energia itsensä, henkilökunnan ja yrityksen kehittämiseen. Eli tekemiseen murehtimisen sijasta.

Kun kokoontumiset on lähes kielletty, kumppanien haku onnistuu myös netin kautta. Eli ei muuta kuin omat tuotteet, tarpeet ja toiveet yhteiselle netin kohtaamispaikalle, yritysfoorumille. Ja siellä rakentamaan ja kehittämään uusia yhteisiä parempia tuotteita, unohtamatta markkinointia ja myyntiä. Tosin jonkun tai joidenkin on foorumi rakennettava. Pallo olisi yrittäjäjärjestöllä ja rahoittajilla. Toimeen on ryhdyttävä heti. Rahaa on!

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut