Entiseen ei ole enää paluuta

Niilo Erkki

Koronaviruksen aiheuttamat sairastumiset ja niiden myötä kuolemat ovat nyt ihmiskunnan yhteinen huoli, joka meitä yhdistää. Pörssit heittävät häränpyllyä. Yrityksiä kaatuu ja työntekijöitä lomautetaan. Markkinatalouden mahti möyrii syvissä vesissä.

Kyllä tästä noustaan. Tällainen pandemia näyttää ihmiskunnalle uuden suunnan, kuinka olisi elettävä, jotta ilmastonmuutos kääntyisi parempaan suuntaan. Nyt olisi oivallinen tilaisuus luoda uudet ohjeet ja säännöt ihmisille ja teollisuudelle, millainen toiminta on hyväksyttävää, jotta tulevilla sukupolvilla olisi siedettävät olosuhteet maapallolla ilman pelkoa saastumisesta. Satelliittikuvista voi jo havaita, kuinka ilmanlaatu on parantunut, kun toimintamme on ollut rajoitettua.

Vihdoinkin etätyötä opitaan kantapään kautta tekemään. Samoin opitaan video- ja skype-neuvotteluja pitämään ja samalla vältetään aivan turhat matkat maailman ääriin lentäen. Opetustakin opetellaan etänä koulusta lähellä kotona.

Pandemia yhdistää perheet kotiin ja opettaa huolehtimaan vanhuksista sekä muista läheisistä.

Olemme palaamassa parempaan suuntaan, kunhan emme palaa entiseen markkinatalouteen, jossa mielettömät osingot jaetaan muutamille. Samoin teollisuudelle on annettava uudet päästöarvot, joilla ne saavat jatkaa toimintaansa.

Olisi opeteltava aivan uusi arvostus ihmiskunnan toiminnalle.

Ehkä Luoja näin meitä opastaa kädestä pitäen oikeaan suuntaan? Entiseen ei ole enää paluuta. Se on varma.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.