Kuopion omistamat yhtiöt mukaan koronatalkoisiin?

Mikko Nenonen Kitaristi Kuopio

Kevät vuonna 2020 on erilainen kuin edellisenä vuonna johtuen koronaviruksen aiheuttamista poikkeustoimista. Monessa perheessä toinen puoliso on lomautettu, usein molemmat puolisot. Kun menot on laskettu pitkälle tulevaisuuteen ajatellen, että molemmilla on työpaikka, on työttömyysjakso aivan uusi kokemus eikä sen pituudesta ole varmuutta.

Tulotaso on pudonnut useassa perheessä dramaattisesti, mutta asuntolainojen lyhennykset ja korot, vuokrat, sähkö, vesi, yhtiövastikkeet ja remonttilainat on silti täysimääräisesti maksettava. Jos suoritukset eivät tule ajallaan, uhkaa ulosotto tai häätö. Pankit myöntävät kyllä helpotuksia maksuihin, mutta Kuopiossa tarvitaan enemmän. Kuopion kaupungin yhtiöt Niiralan Kulma, Kuopion Vesi ja Kuopion Energia voisivat halutessaan osallistua ”koronatalkoisiin” laskemalla tilapäisesti vuokrien, veden ja sähkön hintoja.

Vuokrien alentaminen auttaisi vuokra-asunnoissa asuvia ja veden ja sähkön hinnanalennus omakotitaloasujia. Halvemmat hinnat olisivat tilapäinen ratkaisu ja kestäisivät niin kauan kuin koronan aiheuttamat poikkeustoimet kestävät ja ehkä vielä yhden kuukauden kauemmin, niin että lomautetut ehtivät saada ensimmäisen kuukausipalkkansa.

Perheen ja sinkun talousahdinkoon ratkaisu ei yleensä ole hokema ”hakekaa Kelalta ja sosiaalitoimistosta apua”. Lapseton pariskunta saa Kelan asumistukea ja toimeentulotukea vasta, kun kuukausittaiset yhteiset nettotulot ovat noin alle 1 500 euroa. Kun molemmat puolisot ovat lomautetut ja toinen saa Kelan peruspäivärahaa sekä toinen ammattiliiton työttömyyskassan ansiosidonnaista päivärahaa, on 1 500 euron nettotulo yleensä ylitetty.

Minimitoimeentuloraja ei ole korkea, ja esimerkiksi nuori rivitalossa asuva perhe saattaa olla pahoissa talousvaikeuksissa, kun samalla voi olla useitakin lainoja maksettavana.

Uskon, että hintojen väliaikainen laskeminen olisi Kuopiolle halvempaa kuin korjata poikkeustilan aiheuttamia vakavia taloudellisia ja henkisiä vahinkoja myöhemmin, ehkä koko alkavan vuosikymmenen ajan.

Suomessa on meneillään valmiustila, englanniksi ”state of emergency”. Valmiustilaa ei missään maassa julisteta heppoisin perustein. Koronapandemia ja sen torjumisen aiheuttama kriisi on Suomen pahin sitten toisen maailmansodan, ja nyt ei voida vain odottaa valtiota apuun. Kuopiossa kuopiolaisten on toimittava itse.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.