Hyvät ajat matkata ajassa taaksepäin

Heikki Toivanen

Tupakkamerkin valokirjaimet torin laidan kauppatalon kyljessä loistavat näyttävästi mennyttä aikaa. Katse viipyilee kuvan yksityiskohdissa, jotka kertovat pieniä tarinoita ja avaavat muistoja etenkin vanhemmille lukijoille.

Savon Sanomien arkiston vanhoja valokuvia esittelevä juttusarja pyörähti viime viikolla Puijonkadun 1960-luvun vilskeessä Kuopion keskustassa.

Tämän päivän lehdessä ja verkkopalvelussa palataan puolestaan vuoteen 1987, jolloin Sataman apteekki nousi ilmaan ja löysi uuden paikan Kuopion Korttelimuseon tontilta.

ToimittajammeAulikki Elo ja arkistonhoitajamme Leena Marjamaa ja Päivi Kokkinen ovat tuottaneet useita S2-kansia arkiston kuva-aarteista iloksemme. Sarja on saanut paljon myönteistä palautetta, ja se jatkuukin ainakin kevään ja kesän ajan. Otamme mielellämme vastaan lukijoiden ideoita Vanhat kuvat -sarjan seuraaviksi osiksi. Viestiä voi laittaa osoitteeseen arkisto@savonsanomat.fi tai soittamalla toimitukseen.

Vanhaa ei ole aina kohdeltu hyvin ja arvostettu. Se pätee niin Kuopion rakennuskantaan kuin Savon Sanomien arkistoon. Kuvia voisi olla enemmänkin tallessa, mutta niitä on toki silti mittavasti.

Uutismedia elää päivässä eikä paljon katso taaksepäin. Se kuitenkin tallentaa samalla arvokasta tietoa elämästämme.

Arkiston asiakkaita ovat esimerkiksi yritykset, jotka haluavat täydentää omaa historiaansa hankkimalla käyttöönsä journalistien ainutlaatuisia otoksia.

Menneeseen on palattu viime viikkoina myös koronatilannetta taustoittavissa jutuissa. Hongkongilaiseen sairastuneiden haastattelut auttavat suhteuttamaan nykytilannetta.

Kotona pysyminen ja monien harrasteiden hiipuminen antaa tilaa nostalgialle ja historiatiedolle. Vaikka Kansalliskirjaston ovet ovat kiinni, netin kautta avautuu pääsy muun muassa kaikkiin sanoma- ja aikakausilehtiin vuoden 1929 loppuun saakka. Hakutoiminto auttaa tavoittamaan omat kiinnostuksen kohteet.

Itse lueskelin perjantai-illan iloksi Pielavedellä syntyneen sammaltutkija Heikki Roivaisen reportaasia Kanariansaarilta ( Savon Sanomat 15.1.1929 s.2). Sammalten sijaan lukijamme saivat värikästä kuvailua paikallisten ihmisten ihonväristä ja Las Palmasin saaliinhimoisista ajureista.

Toinen ajankuluttamisvinkkini on Kuopion uusittu karttapalvelu. Se toimii nyt paremmin kaikissa laitteissa, myös älypuhelimissa. Erityisen kiinnostavia ovat ortokuvat eli lentokoneesta kohtisuoraan alaspäin otetut ilmakuvat vuodesta 1935 alkaen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.