Yhdenvertaisuus on lisääntynyt Kuopiossa

Tytti Luoma Koulutuspäällikkö, Tulkkaus ja kielellinen saavutettavuus Humanistinen ammattikorkeakoulu

Viime jouluna saimme lukea Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen perinteisen joulutervehdyksen kaupungin nettisivuilta. Vain pari kuukautta myöhemmin on ollut ilo huomata, että kaupunginjohtaja on kertonut ajankohtaisista asioista kuten koronavirustilanteesta ja vuoden 2019 kaupungin tilinpäätöksestä nettivideoissa.

Näin tieto tulee helposti lähestyttävässä muodossa ja kaupunginjohtaja asukkaille entistä paremmin tutuksi. Video sai positiivisen vastaanoton myös sosiaalisessa mediassa.

Pyynnöstäni videoon lisättiin nopeasti tekstitys, jotta sisältö saavuttaa suuremman yleisön. Tekstityksestä hyötyvät niin ikäihmiset, huonokuuloiset, puhevammaiset, afaattiset henkilöt, vieraskieliset kuin kuurotkin.

Meidän ja viranomaisten tulee kuitenkin ymmärtää, että kirjoitettu teksti ei korvaa kuuron äidinkieltä, viittomakieltä. Tekstitys vastaa kuurolle miltei sitä, jos me seuraisimme kaupunginjohtajan puhetta näyttölaite äänettömällä japaninkielisiä kirjoitusmerkkejä seuraten.

Tekstityksen rinnalle onkin hyvä vielä lisätä tulkkaus viittomakielelle, jotta saavutetaan myös yksi tärkeä kieli- ja kulttuurivähemmistömme. Otetaan mallia Sanna Marinin (sd.) hallituksen tiedotustilaisuuksista, joissa valtioneuvoston viestintäsuosituksia noudattaen on reaaliajassa tapahtuva viittomakielen tulkkaus. Näin Kuopio olisi kaikki asukkaansa aidosti huomioiden matkalla hyvän elämän pääkaupungiksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut