Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhteiskäyttöautot sopivat kaupunkiin

Vilkku-fillareiden eli yhteiskäyttöpyörien huiman suosion rohkaisemana Kuopion kaupunki kokeilee yhteiskäyttöautoja. Viime viikolla alkaneessa ja puoli vuotta kestävässä hankkeessa asukkaiden käytössä on kolme autoa, joilla on vakiopaikka eri kaupunginosissa. Kokeilun avulla selvitetään kysyntää palvelulle ja pohditaan muun muassa vaikutuksia kerrostalojen pysäköintipaikkavaatimuksiin.

Autojen todennäköinen käyttäjäryhmä on pitkälti jo selvillä. Kaupunkilaiset, joilla ei ole omaa autoa käytössään eikä tarvetta sellaisen hankkimiseen, voivat hyötyä palvelusta lyhyillä asiointireissuilla.

Yhteiskäyttöauto on nopeaan tarpeeseen helpommin saatavilla ja edullisempi kuin vuokra-auto, joka soveltuu pidemmille matkoille.

Liikenneviraston kahden vuoden takaisen selvityksen mukaan autojen yhteiskäyttö on yleistyneet hitaammin kuin aiemmin odotettiin.

Myöskään alan yritystoiminta ei ole kasvanut toivotulla tavalla. Tutkijoiden mukaan ongelmana on ennen kaikkea yhteiskäyttöautojen vähäinen tunnettuus.

Potentiaali on kuitenkin yhä olemassa. Tutkimusten mukaan suomalaisten autot ovat keskimäärin käyttämättä yli 90 prosenttia ajasta. Yksityisautoilu voi maksaa 500 euroa kuukaudessa, kun kaikki elinkaarikustannukset huomioidaan.

Yhteiskäyttö on sekä ekologinen että edullinen valinta, jos se sopii elämäntilanteeseen. Kustannuksia optimoiva malli voi kannattaa myös yritysten tai taloyhtiöiden ratkaisuna.